logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Merk van de auto met twee vlaggen en een kroon in het logo

1921 Chauffeur Hendrik de Jong 1
25 februari 2019: De vader van Sikko de Jong (sr.) uit Stad aan 't Haringvliet was Hendrik de Jong (1901-1960). Vader was in 1919 leerling-chauffeur bij de Eerste Nederlandsche Automobiel Maatschappij te ’s-Gravenhage, daarna hulp-monteur bij Renault garage “Central”, ook in ‘s-Gravenhage en later, vanaf medio 1920, particulier chauffeur, onder andere bij de familie Prins te Wassenaar. Op de foto hierboven (klik hier voor een grotere versie) is vader als jongeman te zien achter het stuur van een automobiel waarvan Sikko de Jong tot dusver het merk c.q. type niet heeft kunnen achterhalen. Op deze foto (klik!) is waarschijnlijk zijn baas (dhr. heer Prins?) te zien. Op deze foto is ook duidelijk het logo op de radiateur (met twee vlaggen en een kroon) te zien. De vraag is natuurlijk, wie kan zeggen welk merk en type auto dit is?
Opmerking webmaster: Ik denk overigens dat het radiateurlogo (de gekruiste wimpels met kroontje) een uiting is van vaderlandsliefde en steun aan het koningshuis en dus automerk logo afdekt of vervangt. Iets wat destijds (kort na de 1e wereldoorlog) blijkbaar wel vaker werd gedaan.
27 februari 2019: Ariejan Bos schrijft: "De auto is een Gräf u. Stift van het bouwjaar 1915. De originele badge is te zien op de andere auto. De badge met de vlaggetjes zou een uiting kunnen zijn van koningsgezindheid in de periode rond de 'revolutie' van Troelstra eind 1918."