logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Dost eigenbouw op een Munga

Mungo voorkant30 oktober 2017: Tijdens de voorbereidingen voor een vervolg op het boek “Autodesign in Nederland” kwam Jan van der Lit een artikel tegen in “Autovisie”. Dhr. Dost uit Glanerbrug, die als plaatwerker in een VW-garage werkte, bouwde zelf een auto. Hij gebruikte een VW chassis en de carrosserie van een Auto Union Munga, die hij een halve meter verlengde met een dak van aluminium. Voor het verkrijgen van meer informatie over de bouw en meer fotomateriaal zijn we op zoek naar de heer Dost.


Mungo zijkant
15 mei 2020: Dhr. Dost is gevonden en we hebben hem in contact gebracht met Jan van der Lit. Er zijn de volgende gegevens bekend:
Bouwer/ontwerper: Bennie Dost, Glanerbrug
Bouwperiode: 1970 - 1971
Chassis: VW (niet ingekort)
Carrosserie: DKW Munga (40 cm verlengd)

Bennie Dost uit Glanerbrug, die als plaatwerker bij Volkswagendealer Huiskes in Hengelo werkte, bouwde zelf een auto.

Het begon allemaal met een oude VW Kever, bouwjaar 1965. Daarvan werd de carrosserie van verwijderd, maar de verwarmingskanalen werden op het chassis gelaten. In Duitsland werd een carrosserie gekocht van een DKW Munga, bouwjaar 1957. Deze carrosserie werd 40 cm verlengd en over het chassis van de VW Kever gezet, alles verder weg geslepen wat weg moest. Plaatdelen gelast tussen beide kokers voor een goede verbinding tussen de DKW Munga carrosserie en het VW Kever chassis. Het dak is een licht stalen frame bekleed met aluminiumplaat. De deuren zijn naar eigen ontwerp gemaakt met Fiat 124-deurruiten. De achterruit is een vooruit van Citroën 2CV. De Munga stoelen werden gelast op het frame van de VW Kever stoel, zodat deze instelbaar bleven. De standaard VW Kever velgen werden aangepast door het hart over te laten plaatsen in een bredere velg. Voor de aandrijving werd gebruik gemaakt van een VW-motor van 1,5 liter.

Kenteken: 43-45-BZ
Huidige eigenaar: ?

dost eigenbouw 2