logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: merk van de auto uit Lourdes

150 Lourdes 1

18 januari 2016: Geertruud Strooper uit Den Helder kwam via toeval op onze website. Op zoek naar gegevens over een auto stuitte ze op ons artikel over een vakantiekiekje uit Lourdes. Ook Geertruud heeft een foto van haar familie uit 1927 die volgens het bijschrift in 1927 in Lourdes zijn geweest. Lourdes was een druk bezocht oord, omdat vele zieken daar genezing probeerden te vinden. Er waren veel ondernemers die een auto of bus hadden, waarmee tochtjes in de omgeving konden worden gemaakt. Steevast kwam men dan onderweg een fotograaf tegen die meestal op dezelfde plek stond. Vergelijk de rails op beide foto's maar eens. Na het maken van de foto stuurde de fotograaf het kiekje als ansichtkaart op naar de familie. Maar nu wil Geertruud graag weten wat het merk van deze auto is. Wie helpt? (Klik hier voor een grotere versie van de auto).

25 januari 2016: Volgens Hans Waldeck zou de auto een FN type 2400 uit circa 1912 kunnen zijn. Het is in ieder geval een aanzienlijk oudere auto dan 1927!

28 januari 2016: Ariejan Bos denkt dat het geen FN is, hoewel ook FN daar werd gebruikt. Hij schrijft: “Wat o.a. ontbreekt is de karakteristieke FN radiatordop. De auto is m.i. een 1911 of 1912 Berliet. Wat het tot Berliet maakt: de vrij hoge motorkap met de tamelijke lange louvres, de karakteristieke, aan de bovenzijde iets naar binnenvallende radiatorvulpijp en -dop, het aantal wielbouten gelijk aan het aantal spaken en de 4 extra bouten in een binnenring bij het achterwiel. De afgeplatte wieldoppen zijn vanwege de matige kwaliteit niet zo goed te herkennen.
De foto is trouwens niet genomen in Lourdes, maar in Gavarnie in de Pyreneeën. De reis naar Gavarnie vanuit Lourdes was blijkbaar een lucratief gebeuren, niet in de laatste plaats voor de fotograaf. Het aantal afbeeldingen met bussen vertrekkend naar Gavarnie is talloos, evenals het aantal automerken dat daarvoor werd gebruikt (waaronder dus Belgische, alsmede Duitse, Italiaanse en Amerikaanse). Hoewel de beklimming per auto terug lijkt te gaan tot het begin van de 20e eeuw, valt er kort voor en vooral na WO I een grote toename te bespeuren: het begin van het massatoerisme! Veel bussen dateren van de jaren '10, die bovendien nog tot ver in de jaren '20 blijken te zijn gebruikt zoals deze foto laat zien.”