logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Merk van de Korff Cacao vrachtwagen

korff cacao hatzmann 1
26 mei 2020: De grootvader van Pjottr Hatzmann uit Haarlem werkte bij de Amsterdamse cacao- en chocoladefabriek F. Korff & Co. Hij staat hier -met strohoed- trots bij een bedrijfsauto. Pjottr heeft geen idee ter gelegenheid waarvan; volgens hem deed hij daar de salarisadministratie, maar misschien is deze foto van een eerdere datum. Wel heeft Pjottr zich altijd afgevraagd wat voor type vrachtauto dit is. Maar nooit vond hij ergens de combinatie van de radiatorvorm en de oplopende lijn van de motorkap. Wie weet het wel? Klik hier voor een grotere afbeelding.

1 juni 2020: Henk Schuuring denkt aan een Mercedes-Daimlervan circa 1923, zie deze foto op Facebook.

1 juni 2020: Albert Koops denkt dat het een Benz-Gaggenau kan zijn, zie deze foto van de Groningen Archieven.

2 juni 2020: Ariejan Bos schrijft: "Er zijn twee kenmerken, die meer op Mercedes dan op Benz wijzen: Benz had óf doorlopende louvres over de hele motorkap (zie de foto's van Koops), óf een korte set louvres aan de bestuurderskant. Ook Mercedes had wel een doorlopende rij louvres, maar ook vaak een korte set louvres en dan aan de voorzijde van de motorkap (met name overigens bij de personenauto's). Bovendien is de radiatorvulpijp en -dop meer het (brede) Mercedestype. 
Opvallend zijn wel de acetyleenlampen, wat suggereert dat dit model voor langere tijd gebouwd is, al vanaf voor WO I. En dat zou kunnen, want toen Daimler in 1923 de bouw van trucks weer oppakte, baseerden zij zich in ieder geval voor de lichtere typen op de vooroorlogse modellen (litt.: Mercedes-Benz trucks van Martin Wallast). Het is dus mogelijk dat de Korff-auto nog van voor de oorlog stamt, terwijl de Facebook-foto juist een naoorlogs type laat zien met zijn elektrische verlichting en stalen schijfwielen."