logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Wie kent deze T-Ford brandweerauto? (uit Berkel en Rodenrijs!)

t-ford-brandweer-dietmar-15 mei 2012: Dietmar Müller is in het bezit van deze T-Ford brandweerauto. Het chassis dateert uit de jaren twintig en werd bij Bikkers & Zoon te Rotterdam opgebouwd met onder andere een zuig- en drukpomp. Ook is er plaats voor zes brandweerlieden. Meer details zijn Dietmar niet bekend, maar hij wil graag weten of deze brandweerauto in Rotterdam dienst heeft gedaan en of er nog meer over de geschiedenis van deze auto bekend is.

23 augustus 2012: Johan Pots van Brandweervoertuigenonline denkt het antwoord te weten: "Als ik het goed kan zien op de foto, heeft hij hier een Duits kenteken. De enige Ford-T waarvan ik weet dat deze in een Duits museum staat, is de Ford-T van Berkel en Rodenrijs. Indien de gezochte Ford-T in het Auto- und Technikmuseum Sinsheim (Dld) staat, is het voor 100% zeker de Ford-T van Berkel en Rodenrijs. Ik begrijp uit het bericht van Dietmar Müller dat dit inderdaad de wagen van Berkel en Rodenrijs is dat deze niet meer in het museum te Sinsheim staat."

t-ford-berkel-1

9 september 2014: Simon Maasdam mailt dat hij iets meer van de geschiedenis van deze brandweerwagen weet. Hij schijft: "Deze auto is mijn vader geweest welke hem nooit kwijt heeft gewild, maar van wie hij door list van een oud collega is ontfutseld. Deze collega deed veel zaken in Duitsland en heeft hem vermoedelijk naar Duitsland verkocht. Als kind ben ik nog meegereden op deze auto heel Haarlem in het rond. Er is een kleine mogelijkheid dat het om een ander exemplaar gaat, maar ik denk het niet. Wel ziet hij er op het plaatje iets anders uit. Maar mijn vader kocht deze met de collega samen in Berkel & Rodenrijs, ik meen per inschrijving. Ik weet niet waar deze auto nu is en zou het leuk vinden hem nog eens terug te zien, ook ik had hem graag gehouden. Op de foto links zit ik achter het stuur en mijn zusje als bijrijdster. Je praat hier over de jaren 50 van de vorige eeuw. Het kan bijna niet missen de pompwagen. De kleur is er dan niet mooier op geworden daar hij origineel mooi donkerrood was in mijn herinnering en de tekst Berkel & Rodenrijs staat origineel op de motorkap. De stang voor de ladder was er geloof ik ook nog los bij, maar ja, de herinnering van zo'n kleine jongen, klopt die wel? Nou meestal wel. :-). Hier staat hij op het Zuiderbuiten Spaarne te Haarlem t/o nr 22. Wij woonden op de woonboot waar je ook nog een puntje van op één van de foto's ziet."