logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Een De Dion-Bouton met nummer M-39523

DeDionBouton AutoKampioen 1
4 mei 2017: Opnieuw een vraag van Freek van Leeuwen. Hij schrijft: “In de AutoKampioen van 1 juni 1946 vinden we deze foto van een antieke De Dion-Bouton. De redactie van dit illustere blad vond het blijkbaar opmerkelijk om zo'n oude auto langs de kant van de weg aan te treffen en maakte er deze foto van. Volgens de redactie is de auto van 1904, maar het is meer aannemelijk dat 1906 het bouwjaar is. De auto heeft het kenteken M-39523, uit Gelderland dus. Volgens de tekst is de foto gemaakt in Bodegraven, dus de De Dion Bouton heeft een leuk eindje gereden.
Op de achtergrond zien we nog net een auto voorbij rijden, de contouren duiden op een Amerikaans model van eind jaren '30. De foto is dus echt wel actueel. Het is natuurlijk opmerkelijk dat deze stokoude auto heelhuids de oorlogsjaren door is gekomen. De AutoKampioen plaatst onder de foto wat sarcastische commentaren, de foto is duidelijk bedoeld als aanklacht tegen het feit dat er nog zo weinig auto's beschikbaar zijn voor het wegverkeer.
Mijn vraag is: wie kent het kentekennummer M-39523, is er enig vermoeden wie de eigenaar van deze auto geweest kan zijn. En... is het mogelijk dat deze De Dion Bouton nog bestaat?”

4 mei 2017: Harry Dekker is in het bezit van een nationaliteitsbewijs voor een De Dion-Bouton uit 1928, maar weet niet of het deze auto betreft.

5 mei 2017: Binnen één dag opgelost! Richard Enters schrijft: "Deze De Dion Bouton Landaulette is van 1908 en was nog in 1955 het eigendom van Jhr. M.M.van Hoffen uit Bennekom. In 1956 is Mw. H.M. van Hoffen-Deketh lid geworden met deze De Dion Bouton van de Pionier Automobielen Club.
Het tijdschrift De Lach testte deze De Dion Bouton die toen in het automuseum te Driebergen stond. Later is de auto over gegaan naar het Louwman museum in Leidschendam en toen verkocht aan een particulier. De auto had in 1966 het kenteken ZZ-08-70 gekregen en de oorspronkelijke kleur was donkergroen met zwarte schermen.
Na de restauratie door de eerste particulier is de auto uitgevoerd in wit met bruine schermen en vervolgens verkocht aan een particulier in Limburg. Het laatste wat mij nu bekend is dat de auto verder verkocht is naar Duitsland en rijdt met het kenteken M-DB1908H(D)."
De Dion Bouton Landaulet 1908