logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: geschiedenis van een Philos

philos 1a

1 oktober 2016: Jason O'Shaughnessy uit Ierland is in het bezit van de hierboven afgebeelde Philos (klik voor een grotere foto) en is op zoek naar de vroege geschiedenis van deze auto. Jason weet dat begin jaren negentig de Philos werd aangeboden op een veiling in Engeland, maar daarvoor heeft de auto waarschijnlijk een tijd in Nederland doorgebracht. Op de achterkant van de deze foto staat geschreven "Eigendom Automobielmuseum Driebergen". De foto lijkt in de jaren vijftig te zijn gemaakt.
De volgende foto toont de auto vele jaren later, in een veel slechtere staat, met op de achtergrond een bestelwagen met daarop een adres in Leidschendam. Foto drie en foto vier dateren waarschijnlijk uit de jaren zeventig en tonen de Philos tussen een collectie andere voertuigen.

De vraag van Jason is natuurlijk of iemand deze foto’s herkent. Heeft deze Philos in het museum in Driebergen gestaan? En was hij dan eigendom van Riemer of van Lips die daar ook een deel van zijn collectie had staan? En is na het sluiten van het museum in Driebergen de Philos naar het museum van Louwman in (toen) Leidschendam gegaan of naar het Autotron in Rosmalen? Wie kan hier meer over vertellen?

3 oktober 2016: Jac. Stienstra, Beetstersweach is even op zoek gegaan naar de Philos. Hierbij zijn bevindingen:

In 1977 werd door de familie Van Nimwegen van het automuseum in Orvelte in advertenties in De Telegraaf een Philos chassis aangeboden. In maart werd daarvan als bouwjaar 1914 en in oktober 1913 genoemd. In 1978 toen de Van Nimwegen collectie verhuisd was naar het automuseum in Assen werd de Philos opnieuw aangeboden . Nu met een meer volledige omschrijving: Philos 1913 compl. m. chassis en motor, versn.bak, stuurinr. etc, etc. Motorkap en 2 Bleriot carbit-koplampen.
In 1987 verschenen in de Telegraaf opnieuw verkoopadvertenties voor een Philos. Nu afkomstig van Auto Vitesse in Eindhoven. In februari en mei met de omschrijving: Philos Ballet, 1912, 4-cil. , gerestaureerd. In oktober was de tekst van de advertentie: Philos, 1911, 4-cil. Ballot, opknappen, met of zond. Carrosserie.
Op 16 juni 1994 was er een veiling van ca. 80 historische autmobielen in de Anton Pieckzaal van het Autotron in Rosmalen georganiseerd door Glerum Auctioneers Eén van die 80 auto’s was een Philos uit 1914.

Aannemende dat het hier steeds dezelfde Philos betreft zou het kunnen zijn
- dat de Philos door G. Riemer van het automuseum in Driebergen naar Nederland is gehaald;
- dat de auto in 1969 naar Leidschendam verhuisde toen Riemers’ collectie werd samengevoegd met die van P.W. Louwman;
- dat de familie Van Nimwegen de Philos van Louwman kocht, mogelijk op de veiling van “overtollige” voertuigen op 3 april 1971
- dat Van Nimwegen de auto vervolgens verkocht aan Auto Vitesse;
- dat deze hem toen op de veiling van 1994 inbracht waarna de Philos naar Engeland verkocht werd.

1979 05 12Advertentie van 12 mei 1979

24 oktober 2016: Tijdens het jubileum bezoek van Conam aan het museum van Mahy zagen we dat ook daar een Philos stond. Daarop hebben we Jason in contact gebracht met Ivan Mahy en die wist zich te herinneren dat zijn vader in 1954 een aantal schrootauto's had gekocht van een zekere Lubac, een -volgens Mahy- niet zo eerlijke man uit Alissas. Tussen die schrootauto's was een Philos die later is doorverkocht aan van Nimwegen. Dit moet dus de Philos van Jason zijn geweest en zo is er weer een stukje aan de geschiedenis van deze auto toegevoegd.

4 november 2016: Dhr. Dijkhaas schrijft: "In Autovisie 7, pagina 34 van 1960 staat een artikel waarin sprake is van de invoer van een aantal veteranen die door de heer Groenewegen van Machinefabriek Groenenwegen NV te Rotterdam van de sloop in Frankrijk gekocht had. Een van deze auto's was een Philos.Van dit onbekende merk zullen er vrijwel zeker geen 2 in Nedeland overgebleven zijn, zodat het mij aannemelijk lijkt dat het hier om de betreffende Philos gaat. Van de Philos was geen foto geplaatst bij het artikel."