logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: Een map met oude spullen

Frans Vrijaldenhoven werd onlangs "opgezadeld" met een map vol oude spullen die werden gered uit de boedel van de betrekkelijk onbekende carrosseriebouwer Jac Met die gevestigd was in Heerhugowaard en Alkmaar. Er zaten een aantal foto's tussen van auto's die nog niet eerder het daglicht hebben aanschouwd. Behalve de gebruikelijke T Ford modificaties bouwde Jac Met ook een aantal stijlvolle dichte koetsen op wat moeilijker re determineren chassis.

JacMet2-MediumWellicht een Steyr ?

JacMet6-MediumOok deze open carrosserie was waarschijnlijk van de hand van Jac Met maar wat voor techniek zit er onder?

JacMet6-2Een vergroting van de voorkant van bovenstaande auto 

Update 16 september 2010: Mike Schellekens vindt de grille van deze witte torpédo nogal opvallend, met ‘hangende’ spits aan de bovenkant, en daarin een sigaarvormig logo. Het lijkt hem vrijwel zeker dat dit een Protos is. Dit Berlijnse merk heeft verschillende grillevormen gebruikt, maar vrijwel altijd met deze kenmerken.

29 juni 2012: Robert van Kesteren gokt erop dat de Protos met sigaarvorm voorop kan duiden op de mogelijkheid dat de Protos van koetswerk voorzien werd door Jacobus Met in Alkmaar die ook voor de firma "Aida" (die luxe sigaren maakte) bedrijfswagens leverde. Zou Met zelf deze Protos hebben gehad of de directie van Aida?