logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Jac Met, Heerhugowaard / Alkmaar

Op 19 april 1806 kocht Jacob Met een huis met erf aan de Middenweg in Heerhugowaard, waarop een Wagenmakerij gevestigd was. In de Schager Courant van 11 april 1911 adverteert Jac Met als Stoom-Rijtuigfabrikant met vestigingen in Heerhugowaard en in Alkmaar, later is hij ook carrosseriebouwer geweest en na de oorlog eerst Ford dealer en in het recente verleden Opel dealer. Het bedrijf is nog niet lang geleden door een andere Opel dealer overgenomen. Met het opruimen van de boedel kwamen fotoboeken tevoorschijn die aantoonden dat er in de twintiger jaren nogal wat carrosserieën gebouwd zijn. In mindere mate op personenauto basis maar vaker bestelwagens en bussen op T-Ford basis. Ze deinsden er niet voor terug om T-Fords ook van een nieuw chassis te voorzien met vier half elliptische bladveren in plaats van twee dwarse bladveren.

JacMet-1

carrosserie jac met garagepandHet garagepand in 1923

JacMet-2Hierboven en hieronder een paar unieke foto's van een destijds bijna routinematige ombouw. Dit was in die tijd zo alledaags dat het uniek is dat dit op de foto is vastgelegd en bewaard gebleven. De foto links laat een standaard Ford TT chassis zien, terwijl op de rechter foto een extra chassis "om" ditzelfde Ford chassis is geplaatst. De aandrijftechniek van de T was sterk genoeg om 2 ton aan te kunnen, maar daar kon het chassis in zijn originele configuratie niet aan voldoen.

JacMet-3

JacMet-4Ook uniek is een foto van de chassis ombouw voordat die om het Ford chassis werd gemonteerd. Het is niet bekend of deze versterking door Met zelf werd geconstrueerd of eventueel was aangekocht bij één van de andere specialisten op dit gebied: Fa v.d. Meulen in Helmond (later Jumbo), Broshuis (toen nog in Muiden), “The American Equipment Comp” in Rotterdam, Bulterman uit Amsterdam, Bakkeren uit Rotterdam, Douma uit Sneek of Van der Peyl & co uit Den Haag. Het zou ook nog een uit de USA geïmporteerd Hudford Unit Auxilary frame kunnen zijn.

JacMet-5Behield de Ford op de bovenstaande foto's nog zijn originele wielbasis; deze foto laat een versie zien waarbij de wielbasis aanmerkelijk werd verlengd. Let ook op de aangebrachte half elliptische bladveren rondom.

JacMet-6Op een chassis als hierboven kon dan vervolgens een forse laadbak worden gemonteerd

JacMet-7Een harmonicabus op Ford TT basis.

JacMet-8Ofschoon er niet veel over Jac Met bekend is, heeft hij ook fraaie koetsen op personenauto chassis geconstrueerd.

JacMet-9

JacMet-10

Jac Met circa 1925 1Het pand circa 1925

Jac Met circa 1925 2De werkplaats circa 1925

Jac Met circa 1925 3De garage circa 1925

Jac Met carrosserie 19490000advertentie 1949

JacMet-11Een zwarte dag uit de Met historie. Kortsluiting of een verdwaalde vonk tijdens het autogeen lassen? We zullen er nooit meer achter komen, maar het geeft een aardig beeld van wat Jac Met binnen had staan op deze onfortuinlijke dag.

met-alkmaar-1950-08-12In 1950 bouwde Met deze Chevrolet 3,5 ton met DAF 5 tons aanhangwagen voor de firma Ringers (bekend van de kersenbonbons). De combinatie was crèmekleurig aan de bovenzijde en donkerbruin aan de onderkant.

n de periode 1945-1957 heeft Jac Met ongeveer 50 autobussen van een carrosserie voorzien en is daarmee een flinke "middenmoter" in de Nederlandse busbouwwereld. Foto rechts een autobus voor "Marnedienst" in Zoutkamp, in het voorjaar van 1953. Het chassis van de bus is een International D30B.  (foto bus & tekst Albert van Huizen)In de periode 1945-1957 heeft Jac Met ongeveer 50 autobussen van een carrosserie voorzien en is daarmee een flinke "middenmoter" in de Nederlandse busbouwwereld. Foto rechts een autobus voor "Marnedienst" in Zoutkamp, in het voorjaar van 1953. Het chassis van de bus is een International D30B. (Foto bus & tekst Albert van Huizen)

JacMet-13De laatst bekende foto is uit het eind van de zestiger jaren met daarop garage Jac. Met – Opel, Chevrolet en Buick dealer te Alkmaar.

Tekst: Ed Beekman

Meer lezen over het rijtuigverleden van Jac Met? Zie de website van Hippomobielerfgoed.nl.