logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Merk van deze auto met familie op de treeplank

IMG 0008 jurriens 1
14 april 2020: Hans Jurriëns vond deze foto van een automobiel die hij niet thuis kan brengen. Hij vermoed Duits, maar komt er niet uit. Wie van de Conam leden en/of website lezers weet wat dit voor een merk en type is? Klik hier voor een grotere versie van de foto.

15 april 2020: Volgens Ariejan Bos is dit een 1918 Ley type U12.

22 april 2020: John Pronker denkt dat het gezien de schuine grille ook wel eens een Benz zou kunnen zijn. Helaas is de arm van de man die er opstaat de bedekker van het embleem.

Ley 1918 Typ U12 12 32PS22 april 2020: Naar aanleiding van de reactie van John Pronker licht Ariejan Bos zijn conclusie verder toe: "Ik baseer mij op de afbeelding hiernaast, die volgens mij van internet komt en niet van heel goede kwaliteit is. Gelukkig is nog net te zien dat de auto een Ley-logo heeft. Belangrijk detail is de plaats van het scharnier aan de zijkant van de motorkap, net onder de schouder. Bij Benz zit deze op de schouder. Een verschil is de afwezigheid van louvres, maar dat kan een kwestie zijn van iets eerder of later. De ronde bolling in de zijkant van de motorkap is nog net wel te zien. De radiator/grille is indertijd sterk gelijkend met Benz, maar de radiatorvulpijp en -dop wijkt af en is identiek met die op de meegezonden afbeelding. De overeenkomsten in de spatborden is evident, merkwaardig is de aanwezigheid van 6 wielbouten voor op de mystery-foto en maar 5 op de ander (die overigens wel 12 spaken heeft!). Dus mogelijk is dat een foutje van de kunstenaar, aangezien het duidelijk om een tekening gaat.
Wat mij betreft is het dus echt een Ley en geen Benz, maar de mogelijkheid bestaat natuurlijk dat het een ander model is of net van een ander jaar, bv. 1917 of 1919."