logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: merk brandweerauto uit 1935/1940 (Chevrolet 1933)

2017 03 05 Niekerk 3a
13 maart 2017: Wim Schuitema stuurt een foto die waarschijnlijk in de jaren 1935/1940 is gemaakt van een omgebouwde personenauto. Hij schrijft: “Ondanks dat ik duizenden fotos van (oud) brandweermaterieel heb, weet ik niet van welk merk dit voertuig is. Waarschijnlijk is dit voertuig bij de firma Planken of Kronenburg als brandweerauto opgebouwd. Het lijkt mij geen van Bergen of Bikkers opbouw. Wie weet van welk merk dit voertuig is en welk bouwjaar deze is?” Klik hier voor een grotere foto van de auto.

14 maart 2017: Zowel Hans Jurriëns als Hans Bosman komen met een mogelijke oplossing. Hans Jurriëns denkt dat het een 33er Chevrolet 4 door Sedan is. Hans Bosman vindt dat de brandweerauto heel erg op een 1933 Buick Eight lijkt.

16 maart 2017: Ook Ed Beekman en Hans Waldeck houden het op een Chevrolet. Ed Beekman schrijft: “Deze brandweerwagen is zeker een Chevrolet 1933, een Buick uit 1933 heeft aan weerszijde van de motorkap een vouw die in de gril doorloopt.”
Hans Waldeck stelt dat het “een 1933 Chevrolet is, vermoedelijk afgeleid van een sedan of liever gezegd een coach. De standaard Chevrolet pick-up dat jaar had een ander bakje. Mijn mening baseer ik op het volgende. Ik meen bij de auto op de foto aan de bovenzijde van de radiateurmantel geen knikje te zien, karakteristiek voor Buick. De Chevrolet had dat jaar drie kleppen in de zijkant van motorkap zitten, terwijl Buick zes overeenkomstige kleppen had. De auto op de foto heeft er maar drie. Voor het overige zijn overeenkomsten inderdaad groot. Andere bouwjaren komen niet in aanmerking, omdat dan de verschillen op meerdere kenmerken met de auto op de foto significant verschillen.”