logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: merk auto van de familie Horn (Loreley 1913?)

eerste-auto-in-Sittard-1

12 augustus 2013: Rob Houben uit Sittard vond deze foto van de eerste auto in Sittard. Alleen de naam van de familie bij de auto is bekend, Horn, maar Rob zou ook graag het merk van deze auto willen weten. Als dat tenminste mogelijk is vanwege de slechte kwaliteit van de foto. Wie waagt een poging?

 

14 augustus 2013: Volgens Ariejan Bos kan dit nooit de eerste auto in Sittard zijn geweest kan zijn. In het rijksnummerlijst worden er al vier genoemd! Bovendien dateert deze auto van kort voor de 1e WO, wat het waarschijnlijk maakt dat er daarvoor al heel veel andere auto's in Sittard hebben rondgereden.

Ariejan schrijft verder: "Wat betreft de auto zelf, dat is geen eenvoudige identificatie (minder wegens de kwaliteit van de foto dan door de zichthoek). Gelukkig zijn er wel wat karakeristieke eigenschappen te onderscheiden. Het uiterlijk van de auto lijkt me op Duitsland (eventueel België) te wijzen, de carrosserie op ca 1912. De schuine zijde van de motorkap is vrij hoog, scherp geknikt aan de zijkant, korte ronding aan de bovenzijde; de zijkant is verticaal en heeft geen louvres. Daarnaast loopt de bovenzijde (evenals de geknikte zijde evenwijdig daaraan) licht naar voren af. Tenslotte is het veersysteem van de achterwielen nog net zichtbaar: een rond naar beneden doorlopende bovenbladveer met half-elliptische onderbladveer verbonden door een veerschommel.

Bovenstaande overwegende en zo het een en ander wegstrepende kom ik tot de conclusie dat een Loreley van 1913 een goede mogelijkheid zou kunnen zijn (al durf ik hiervoor geen 100% zekerheid te geven)."

We zijn benieuwd naar eventuele andere suggesties!