logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Glas in Loodraam Ford

28 juli 2010: Bart de Cort uit Canada werkt als (kunst-)historicus en heeft een vraag, in de hoop dat een van de Conam-leden hem verder kan helpen:

Ford-Den-Haag-Schrier"De kunstenaar waar ik de oeuvrecatalogus van schrijf is de glas in lood- en sierkunstenaar Nico Schrier (1900-1989). Ik wil graag weten of bij u iets bekend is over het glas in loodraam dat hij - waarschijnlijk in de jaren dertig - vervaardigde voor de Ford-dealer in Den Haag. Ford-Den Haag heb ik uiteraard al geschreven, maar die weten hier niets van. Zie bijgaande ontwerptekening van het raam. Het ontwerp is van Max Nauta maar is vervaardigd door Schrier. Misschien weet u waar het raam is gebleven of heeft u er meer informatie over. Ook bij het 25-jarig bestaan van de Ford Automobielfabriek in Amsterdam in 1949 kreeg Schrier de opdracht een monument te maken: het werd een 15 meter hoge kolom in een waterbassin. Dit monument bestaat niet meer." (zie opmerking hieronder)

Update 1 augustus 2010 door Hans Bosman: "De genoemde 15 meter hoge zuil is in 1949 door de dealerorganisatie aan Ford Nederland aangeboden ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum. Een afbeelding ervan is te vinden op blz.86 van de uitgave "75 jaar Ford in Nederland 1924-1999", uitgegeven door Ford Nederland en geproduceerd door Haakman BV in Naarden. Mogelijk kunnen zij Bart de Kort nog aan een afbeelding helpen. Overigens kan ik mij niet herinneren dat die zuil er in de jaren zeventig (toen ik bij Ford Nederland werkte) nog stond. Op die plek was toen het parkeerterrein."

Update 28 februari 2011 door Rob Mulder van Ford Nederland: "Het genoemde raam is na de sluiting van de Ford Fabriek aan de Hemweg, meeverhuist naar onze huidige lokatie aan de Amsteldijk in Amsterdam en is daar in een van de wanden van het gebouw geplaatst zodat het volledig tot zijn recht komt. Het raam is niet in opdracht van de dealer in Den Haag gemaakt, maar aangeboden door de gehele dealerorganisatie aan De Nederlandsche Ford Automobielfabriek N.V. De dealernamen staan onderin het raam vermeld. V.w.b. de zuil: wij hebben een miniatuur van c.a. 1 meter hoog in de hal staan."