logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Delahaye coupé en convertible

Van Leersum 1
16 juli 2018: Richard Adatto schreef het boek ‘Delahaye Styling and Design’. Er komt een volgende editie van dit boek aan met daarin aandacht voor carrosseriebouwer ‘van Leersum’ die twee Nederlandse Delahaye’s van een carrosserie zou hebben voorzien. Het zou gaan om een coupé en een convertible. Op onze ‘van Leersum’ pagina staat een foto van de coupé, maar wie kan meer informatie over beide auto’s verstrekken?

19 juli 2018: Hans Veenenbos denkt redelijk zeker te weten dat er slechts één Van Leersum Delahaye is geweest, de bekende coupe.

8 augustus 2018: Ed Beekman is het eens met Hans Veenenbos dat er maar één Delahaye door van Leersum van een carrosserie is voorzien, namelijk een 135 coupé van 1939 (de wagen op de foto hierboven). In het boek Delahaye, la belle carrosserie française van Jean-Paul Tissot staat dat er twee Delahayes zijn met een van Leersum carrosserie en er staat een foto bij met een duidelijk naoorlogse carrosserie waarvan niet zeker is of het een Portugese of Belgische carrosserie is.

8 augustus 2018: (opm. webmaster Rutger Booy) Door Bonhams wordt voor de Quail Lodge veiling op 24 augustus 2018 een Delahaye met van Leersum carrosserie geveild.

8 augustus 2018: (opm. webmaster Rutger Booy) Ik vond in de Beaulieu Encyclopedia een foto van een Delahaye met Van Leersum carrosserie, zie foto hieronder. Dat lijkt toch een andere coupé te zijn dan op de bovenste foto: andere voorbumper, andere kleur grille, andere opzetstukken op de achterspatborden, ander kenteken.

G 8864 Delahaye v Leersum
8 augustus 2018: Hans Veenenbos geeft toe dat er enkele verschillen zijn, maar dat zijn allemaal zaken die veranderd kunnen zijn op dezelfde auto tussen voor en na de oorlog. Het zou wel heel toevallig zijn als Van Leersum twee exact dezelfde bodies heeft gebouwd. "Ergo, ik blijf bij één Van Leersum Delahaye."
De auto die Bonhams aanbiedt is de fameuze “Portugese of Belgische carrosserie” auto. Deze auto heeft lang in België gezeten, maar kwam daar oorspronkelijk zeker niet vandaan. Het is zonder twijfel geen Van Leersum.

8 augustus 2018: Ed Beekman mailt dat de Delahaye in de Beaulieu Encyclopedia dezelfde is als op de bovenste foto, alleen heeft men een en ander veranderd. In 1951 heeft de toenmalige eigenaar er de Monte Carlo Rally mee gereden en toen zag hij er nog uit als op de foto, dus die zelfgemaakte bumper is er later opgezet. De Bonhams Delahaye is dezelfde als in het door mij gemelde boek. Ik denk zelf dat het een Portugees is en ben het dus met Hans eens, er is maar één Van Leersum.

G 76194 Delahaye v Leersum
16 juli 2019: Fred van Leeuwen denkt iets leuks aan de auto te zien. Vergelijk de portieren eens met de voorportieren van een 1936 Chevrolet 4-deurs sedan... twee druppels!