logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: merk van de auto van de familie Banser

Banser 160 1
27 april 2020: Ingrid Evers is fotohistoricus. Zij stuurt een foto uit het familiearchief G. Banser, dat berust bij het Regionaal Historisch Centrum voor Limburg (RHCL) te Maastricht. De foto is genomen ter hoogte van de Observantenweg 39 te Maastricht. De wagen lijkt een cabriolet te zijn en heeft een Belgisch kenteken. Het bestaat uit 6 cijfers, waarom ik vermoed dat het dateert uit circa 1948-1950. Kan iemand mij vertellen wat het merk is van de auto en of die datering kan kloppen?
Klik hier voor een grotere versie van de foto.

28 april 2020: Hans Jurriëns, Hans Borsman, Louis van Telgen en Eduard Hattuma zijn het er allemaal over eens… de auto is een Standard. Het meest uitgebreide antwoord kwam van Eduard. Hij schreef: “De vraag over de auto van de familie Banser is niet moeilijk te beantwoorden, met dank aan de drie boeken British Cars of the Late Thirties, idem Early Forties en Late Forties. Dit zijn de bekende boeken uit de Olyslager Auto Library. Het betreft een Standard Flying Eight Tourer, voorzien van 4-cil zijklepmotor en onafhankelijke voorwielvering met behulp van transversale bladveer. Dit model werd uitgebracht in oktober 1938 en het laatste productiejaar was 1948. Van 1946 tot 1948 werden kleine technische verbeteringen doorgevoerd zoals een 4- in plaats van een 3-versnellingsbak. De Standard op de foto heeft een gladde panelen opzij van de motorkap in plaats van ribbels. Dat wijst erop dat het model tussen 1946 en 1948 geleverd is.

Opmerking webmaster (1): Het kenteken is inderdaad Belgisch. Het nummer 279991 is afgegeven begin 1931.

Opmerking webmaster (2): De auto blijkt niet van de familie Banser. Banser was een amateurfotograaf, vandaar de foto en de vraag.