Opgeloste vragen
Opgelost: Merk van deze bestelauto (Austin Ten)
5 februari 2021: Arjan Koop uit Aduard probeert te achterhalen wat voor auto zijn opa vroeger had. Hij schrijft: “Dit is een foto van een auto die mijn opa in Amsterdam op kenteken heeft gezet op 23 mei 1950 en het kenteken is GX-27029. Mijn vader leeft nog en die wil wel graag weten wat voor merk en type en bouwjaar het is. Er zit volgens mij één ruitenwisser op en die zit aan de rechterkant van de auto, wat er waarschijnlijk op duidt dat het stuur dan ook aan de rechterkant zit. Achterin zaten twee bankjes volgens mijn vader.”
Wie herkent dit model? Klik hier voor een grotere foto.
8 februari 2021: Er zijn een aantal reacties binnengekomen.
Herman van Oldeneel denkt aan een Morris pick-up van circa 1948.
Henk Schuuring gaat gezien de weinige (overgebleven) aanknopingspunten en velgen uit van een (Engelse) Ford.
Hans Bosman vermoed, hoewel het front van de auto voor een groot deel aan het zicht onttrokken is, dat het hoogstwaarschijnlijk om een "Austin Tilly" gaat. Een lichte bedrijfswagen zoals die tijdens WO II gebruikt werd door het Engelse leger. Dat zou ook het stuur rechts verklaren.
Ook Peter Oudshoorn denkt aan Austin pickup uit de tweede wereldoorlog. Deze werden vooral gebruikt bij de RAF op vliegvelden. Na de oorlog, wegens een gebrek aan bedrijfsauto’s kwamen er vele Engelse oorlog producten naar Nederland zoals de Austin bellenwagen, de Austin canvas carrosserie ambulance en deze pickup.
Het definitieve antwoord komt van Eduard Hattuma die schrijft dat het een Austin Ten Light Utility is, model G/YG uit de periode 1941-1945. De standaard aanwezige terreinbanden zijn vervangen door gewone banden.
(Info en illustratie uit: British Cars of the Early Forties / Olyslager Auto Library)
10 februari 2021: Robert van Kesteren heeft een aanvulling op de Tilly: “Austin, Morris en Hillman maakten allen gedwongen door de oorlog in regeringsopdracht Tillies. De kleur is glanzend, vermoedelijk zelf gedaan want normaal was legerkleurig. De eerste serie was bruin aarde mat en na Duinkerken light olive green, latere versies wisselend olive drab. De bankjes achterin waren opklapbaar voor het vervoer van vliegers van de mess naar het toestel of andersom. Soms in een lengterichting bij radiowagens of ambulances.
Mijn oom had een autohandel in Den Haag en verkocht ze voor de plaatselijke middenstand, winkeliers die bezorgden. Het zwakke motortje deed ze vervangen door jeeps, verder waren ze van onderen versterkt met een bodemplaat en hadden grotere geperste wielen met zwaardere banden.
De overheid alhier had ze in mei 1945 in dienst inzake arrestaties van landverraders. Dikwijls met opschriften als ‘Oostexpres’. ‘reisbureau hond’ en andere teksten.”