logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: informatie over S.D.S. trucks op Kromhout chassis

kromhout sds koopman 1
28 maart 2018: Bert Koopman zoekt naar meer gegevens over de S.D.S. Wat we weten uit ‘The Complete Encyclopedia of Commercial Vehicles’ is dat S.D.S. een Belgisch bedrijf was dat van 1938 tot 1940 zware trucks bouwde uit onderdelen van toeleveranciers. De motoren kwamen w van Hercules of Gardner, de assen van Timken, versnellingsbakken van Clark en Lockeed hydraulische remmen met een servo van Dewandre. Volgens Bert zou er ook een Kromhout onderstel zijn gebruikt, maar hij kan hier nergens enige info over vinden. Wie weet meer over type, motor gegevens, gebouwd aantal? Ook wil Bert graag weten wie de carrosseriebouwer van S.D.S. was.

31 maart 2018: Hans Waldeck heeft het boek van Yvette & Jacques Kupelian en Jacques Sirtaine er even op nageslagen, maar daarin staat nog minder dan we al wisten. Wel een foto van een overeenkomstige trekker-aanhangwagen uit 1938.

8 april 2018: Hans Klomp vond een Belgisch Blog waarin (onder meer) wordt gesproken over dit bedrijf (klik hier!). In dit blog o.a. een versie van de foto met meer omgeving. De foto zou in de Louizastraat in Mechelen genomen zijn. Bovendien is er de suggestie dat S.D.S. mogelijk carrosserieën liet maken door Carrosserie Maes in Antwerpen. Eveneens volgens dit blog zou S.D.S. ook tijdens en kort na de oorlog nog gebouwd hebben. Het bedrijf was gevestigd aan de Van Stralenstraat 42 in Merksem, Antwerpen (klik hier!). Er staat nu na-oorlogse nieuwbouw.

8 augustus 2018: Eric van Dijk maakte onderstaande scan uit het boek 'De geschiedenis van de Belgische auto'

SDS