Verheul, Waddinxveen begon in 1900 als rijtuig- en wagenmakerij, in 1920 werd de eerste autobuscarrosserie gebouwd. In 1958 werd de vrachtwagenproductie van Kromhout overgenomen. In de zestiger jaren werd het bedrijf door British Leyland overgenomen.
advertentie oktober 1927
Latil autobus met carrosserie van Verheul voor de Cito(sa), 1930
Carrosserie op een De Dion-Bouton chassis, juni 1931
advertentie uit 1931 voor een carrosserie gemaakt van Durallumin
Mercedes met carrosserie van Verheul voor Van der Ende, 1932
Volvo LV75 met carrosserie van Verheul, circa 1933
advertentie augustus 1942
Kort na de Tweede Wereldoorlog ontwierp Verheul aluminium carrosserieën voor Crossley autobussen. Deze werden opgebouwd bij de KMS (Koninklijke Maatschappij Schelde) te Vlissingen.
advertentie mei 1948
advertentie februari 1950
Van carrosseriebouwer Verheul kennen we vooral zijn trucks en autobussen. Wat minder bekend is dat hij ook een aantal personenauto chassis van een mooie carrosserie heeft voorzien. Hiernaast een two seater sport op een MG TD onderstel. De auto bestaat nog maar helaas nu voorzien van een fabrieks MG body. (foto Wiard Krook)
Ook op het chassis van een Riley 2,5 Litre heeft Verheul een "Roadster" gebouwd. Dirk van der Mark bood ze in 1950 te koop aan.
advertentie Dirk van der Mark november 1950
Een heel aparte carrosserie op basis van een Skoda
Trolleybus in Arnhem, afbeelding uit 'Stads- en Streekvervoer' februari 1950
In maart 1950 stond op de RAI-bedrijsautotentoonstelling een trambus van de N.V. Samenwerkende Fabrieken van Verkeersmiddelen
embleem van de Holland Coach
advertentie mei 1950
Trolleybus, afbeelding uit 'Stads- en Streekvervoer' oktober 1952
advertentie mei 1953
Trolleybus uit Nijmegen, 1953
Demonstratiewagen van de N.V. Lettergieterij 'Amsterdam', met carrosserie op een Commer, december 1954
Interieur van de Commer
Interieur van de Commer
VB 10 van de Geldersche Tramwegen, juli 1960
VB 20 van het GVB te Amsterdam
advertentie december 1961
advertentie februari 1962
Hierboven een prachtig tegeltableau (6 tegels) met daarop een voorstelling van 'De Wagenbouwer anno 1770'. In de linker onderhoek van het tableau staat op een kist het logo van Verheul en op de achterkant bevindt zich datzelfde logo met de tekst "N.V. Auto-Industrie Verheul" en daaronder "Gouda-Waddinxveen-Holland". Van dergelijke tegeltableaus bestaan meerdere kleine series. Volgens oud-medewerkers van Verheul werden ze in kleine aantallen gemaakt bij een bevriende aardewerkfabriek en zijn het echte relatiegeschenken. Het zijn nu leuke stukken voor verzamelaars. Asbakken en sierschotels in dit soort aardewerk zijn ook bekend. Over het afgebeelde tableau het volgende. Datering van de tegels is omstreeks 1964 omdat als vestigingsplaatsen Gouda en Waddinxveen worden genoemd. Dat is dus na de wijziging van de gemeentegrenzen van Gouda en Waddinxveen, want bij die gelegenheid kwam de grote fabriek aan de Gouwe op grondgebied van Gouda te liggen, terwijl dit aanvankelijk Waddinxveens gebied was. De fabriek in Apeldoorn wordt ook niet meer genoemd: die werd immers in 1962 afgestoten. Vanaf 1965 komt de overname door Leyland Motors aan de orde. Op het tegeltableau wordt nog van Auto Industrie Verheul gesproken. Leyland wordt in het geheel niet genoemd, terwijl dat medio 1965 wel geschiedt. (Albert van Huizen)
Meer lezen over het rijtuigverleden van Verheul? Zie de website van Hippomobielerfgoed.nl.