logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Toneline Tour du Monde

Toneline-14 november 2011: Bas de Voogd vraagt zich af of iemand iets kan vertellen over deze "Tour du Monde", waarschijnlijk ter promotie van het olie- en benzinemerk Toneline. Ondanks de Nederlandse tekst kan de foto behalve in Rotterdam of Amsterdam, waar Toneline vestigingen had, net zo goed in bijvoorbeeld Antwerpen zijn geschoten. Op één van de z.g.n. “draadkranen” staat een naam, maar die is niet leesbaar (klik op de foto voor een grotere versie).

7 november 2011: Volgens Johan Tetteroo is de naam op de kraan: 'Van Der Walle'. En die had van 1899/1936 een eigen kaai in Antwerpen (op het ''Kiel'') Dat bedrijf is opgegaan in HESSENATIE.

14 november 2011: Inmiddels is bekend dat op de fotokaart de “journalist-wereldreiziger” Louis Engelsman en zijn vrouw staan afgebeeld. Louis ging in 1924 een weddenschap aan met The New York Herald dat hij in 10 jaar met een auto de hele wereld zou kunnen bereizen. Hij financierde de rit met sponsoring van o.a. Toneline, verkocht onderweg prentbriefkaarten, waar er dit mogelijk één van is. Ook gaf hij in diverse steden film voorstellingen over zijn belevenissen. Na Europa doorgereisd te zijn plande hij een oversteek naar de USA eind 1926. Na die tijd is er van deze rit niets meer vernomen. Reden van afbreken kan zijn de wegval van sponsor Toneline omdat die in 1927 werd overgenomen door de American Petroleum Comp.