logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: betekenis van ANWB-plaatje

ANWB plaatje eigenaar 1

17 maart 2016: Via/via kregen we deze foto van dit identificatieplaatje (klik voor een grotere versie). Het plaatje kon kennelijk door de Toeristenbond/ANWB worden verkregen. Op dit plaatje staat dat het was aangebracht op een Oakland, vermoedelijk geleverd door de Eerste Tilburgse Autogarage. Voor ons is het de eerste keer dat we een dergelijk plaatje onder ogen krijgen. Wie kan ons vertellen wat hiervan de betekenis is en waarom het als extra op de auto werd aangebracht?

19 maart 2016: Volgens Fer Cools lijkt het veel op de eigenaarplaatjes die je op Spaanse oldtimers ziet. Zou dit mogelijk ooit verplicht/gewenst zijn geweest bij een buitenlandse reis met een auto?

25 maart 2016: Johan van Nimwegen schrijft dat het ANWB naamplaatje volgens hem niet verplicht was, maar alleen diende om aan te geven wie de eigenaar was. Het was wel de bedoeling het naamplaatje te verwijderen bij verkoop, zodat in een nieuw naamplaatje de naam van de nieuwe eigenaar ingeslagen kon worden.

26 maart 2016: Via het Historisch Archief van de ANWB kwamen we te weten dat de aanwezigheid van een chassisplaatje bij auto’s rond 1910 op grond van het Motor- en Rijwielreglement verplicht werd gesteld. Het plaatje had de functie om zekerheid te verkrijgen over de “identiteit” van het voertuig en werd in die zin ook gebruikt door bijvoorbeeld België, wanneer men vanuit Nederland met een voertuig dat land in ging. In de Kampioen van 1914 heeft over het verplicht zijn van een chassisplaatje een artikel gestaan. Daarnaast is er in het Historisch archief een document over aanwezig (klik hier voor het document).

Voor meer informatie zie het artikel op deze pagina (onderaan).