logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: dubbele voorruit voor een Willys

willys dubbele voorruit ernst7 september 2020: Theo Ernst heeft eerder onze hulp gezocht in verband met de historie van zijn Willys F4-134 met het kenteken BE-16-17. Maar nu heeft hij een ander probleem. Theo schrijft: “Ik ben nu geruime tijd verder in de tijd: de "rode Willys" staat aan de zijkant bij een garagebedrijf in Marknesse, omdat die koets voor een redelijk bedrag niet meer viel op te knappen. De inmiddels in 2015 gekochte koets (bj. 1955) in Amerika is op het reeds opgeknapte chassis/de aandrijflijn geplaatst nadat die koets eerst aan net zo nodig (maar minder) restauratie werk onderhevig is geweest.

Bij nadere bestudering van de twee koetsen bleek de voorruit van de "rode Willys" (bj. 1963) niet te passen in de "nieuwe" koets. In de beige koets horen twee voorraampjes! (Opm. webmaster: zie de foto).

Ik ben dus al meer dan een half jaar bezig om aan twee voorruitraampjes te komen > vanuit Amerika worden die NIET verscheept naar Nederland vanwege de risico's op schade. De vraag om dan twee "mallen 1 : 1" in bv. karton of papier te leveren worden ook niet gehonoreerd > verzoeken bij bedrijven dáár in tweedehands onderdelen leveren ook niets op en navraag in Nederland zelf heeft tot op heden ook niets opgeleverd. Ook bij navraag in het buitenland (Duitsland, Zwitserland (Caviglia-Luzern) was het "nul op het rekest".

Vandaar mijn vraag: kan iemand bij de Conam mij verder helpen?”

27 januari 2021: Theo Ernst heeft inmiddels zijn voorruiten. Hij schrijft: "Nadat ik de oproep geplaatst had zien worden op deze site van de Conam, ben ik zelf blijven zoeken naar een oplossing. Via allerlei mogelijkheden - kennissen in die wereld (wereldwijd), handelaren in de wereld van Jeep, Willys, e.d. kwam ik op het idee om eens een mail te schrijven naar de Zwitser die ik via Caviglia in Luzern aanbevolen had gekregen. Deze Zwitser - Herr René Schuler uit Steinen - heeft de versnellingsbak uit deze Willys gereviseerd en hij kon mijn vraag beantwoorden > wilt U twee ruiten hebben voor ....€ .... of wilt U een papieren model hebben ?
De vraag is beantwoordt met "stuurt U maar een papieren mal op" en per kerende post - voor een luttel bedrag - stond een paar dagen later een DHL-chauffeur voor de deur met de koker waar die mal in zat. Een mal van bijna krimpvrij transparant papier met de boodschap dat ik qua omtrek 3 mm. minder moest aftekenen. Uit een plaat watervast verlijmd triplex - al gedeeltelijk "op maat" gemaakt (uit een 244x122 cm. plaat) van 61 cm. breed - konden gemakkelijk 2 mallen gezaagd worden en met een kleine aanpassing voor de "tè ronde" hoeken paste ze in het inmiddels in Amerika gekochte raamrubber.
Toen was het daarna "een fluitje van een cent" om glas bij een leverancier te bestellen en het in de Willys te monteren door de garagehouder, die de Willys aan het afbouwen is > Garage VenW te Marknesse."