logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Een Caltex-film

texaco-1

21 augustus 2010: Een Nederlandse foto die helemaal uit India komt. Harit Trivedi is een verzamelaar van oude foto’s met daarop voornamelijk auto’s uit India. Hij koopt veel collecties en soms zit daar iets tussen wat voor ons van belang is. Volgens het (Engelstalige) bijschrift van de foto is hij gemaakt in 1963 tijdens de opnamen van een Nederlandse film van het benzinemerk Caltex. De bedoeling van die film was om hem op scholen te vertonen en zo leerlingen enthousiast te maken voor de auto-industrie. De vraag is natuurlijk: Kent iemand deze film? Wie zat er midden jaren zestig op school en kan zich deze film herinneren?

De foto is al bekeken door Bas de Voogd, benzine-kenner en T-Ford specialist. Volgens hem klopt er niet veel van. Caltex heeft naar zijn idee nooit wieltanks gehad omdat Texaco de naam Caltex pas ging gebruiken toen er al geen wieltanks meer waren. Ook de auto is een mysterie. Zijn eerste reactie is dat het een Ford is, maar hoewel de wielen en de side lights van een vroege T lijken te zijn, komen de spatborden en radiator van een late T. Omdat het rechtse stuur niet op een Ford-onderdeel lijkt denkt Bas dat het geen Ford is. Wie weet wat het wel kan zijn? Het provinciale kenteken zal geen houvast bieden, omdat het hoogstwaarschijnlijk een willekeurig kenteken voor de film zal zijn.

Update 21 september 2010: Volgens Louis van Telgen is dit een 1912 EMF-Flanders. Als het goed is dan is deze auto nog steeds aanwezig en bekend bij de PAC.