logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: een ongeluk in Bilthoven

ongeluk bilthoven 1
20 december 2018: Joris Bergsma vond in een oud huis in Bilthoven deze prachtige prentbriefkaart (klik op de foto hierboven voor een grotere versie). Hoewel het onderwerp natuurlijk niet zo mooi is, een vrij ernstig ongeluk tussen twee auto’s, eentje uit de provincie Utrecht en eentje uit de provincie Gelderland (klik op de links voor een grotere afbeelding van de auto's). Wel is duidelijk dat een dergelijk auto ongeluk een hoop toeschouwers op de been bracht. Joris is uiteraard benieuwd naar de merken van deze auto’s en namen van eigenaren. En zou nog te achterhalen zijn waar en wanneer dit ongeluk heeft plaatsgevonden?

ongeluk Bilthoven 19340319
21 december 2018: Wim Udo vond onderstaand bericht in de Leeuwarder Courant van 19 maart 1934. De provincies (Baarn L / Zutphen M) en Bilthoven kloppen.

24 december 2018: Volgens Mike Schellekens (via Facebook) is de auto links een Willys Overland uit 1923 en de Gelderse auto rechts een Fiat 509.

28 december 2018: Hand Waldeck kan het met de identificatie van de auto links van Mike Schellekens in zoverre eens zijn, dat je het merk niet Willys-Overland moet noemen, maar Overland. Willys was weliswaar de eigenaar van Overland, maar het merk bleef gewoon Overland heten.
Het Utrechtse kenteken L-7863 werd afgegeven aan L. Knapen uit de Lauwerstraat 10 in Utrecht. Mej. K. uit Baarn kon dus wel eens de dochter zijn van de genoemde Knapen. Indien het Gelderse kenteken M-15713 is, is het afgegeven aan A.L. van Elten uit het Willemsplein te Arnhem.