logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Waarom verscheepte GM een Buick naar Amsterdam?

Buick veen 1a

29 januari 2016: Conam-lid Henk van der Veen heeft een 'one-off' Buick Drophead Coupé van 1931 met een Brits koetswerk (klik hier voor een grotere foto). Henk vraagt zich af waarom de Buick met rechts stuur verscheept werd naar Amsterdam en vervolgens een 'one-off' carrosserie van Mayfair Carriage Company Ltd. kreeg?

Was de eerste eigenaar een in Nederland wonende Engelsman, een in Engeland wonende Nederlander of geen van beide? Henk heeft geen idee. Toch heeft hij al heel wat onderzoek gedaan. Hij is in de bibliotheek van het National Motor Museum in Beaulieu (VK) geweest en ook in Flint (VS). In Flint heeft hij de Buick Club of America bezocht en Dave Corbin (de chassis- en motornummerspecialist van de Buick Club) gesproken. Corbin vertelde Henk dat nummer 67 8 1XD staat voor:

1 fabricage Flint
X export
D de assemblage

Aan de hand van het chassis- en motornummer onderbouwde Corbin dat de auto eind juni, begin juli 1930 naar Amsterdam is getransporteerd. Het moet dus een zeer vroeg exemplaar van modeljaar 1931 zijn en één van de eerste Straight Eight Buicks.

De Buick van Henk zou hoogstwaarschijnlijk in een partij van zes stuks in onderdelen (de-assemblage, dus mogelijk CKD Complete Knocked Down) in een krat naar Amsterdam zijn verscheept. Corbin vertelde Henk van der Veen ook dat De Buick door Ford Amsterdam geassembleerd zou zijn. Het lijkt ons op z'n minst zeer opvallend dat Ford Amsterdam auto's van concurrenten zou assembleren, zeker die van aartsrivaal GM. We gaan er vanuit dat de Buick-club zich vergist, maar wat zou dan de aanleiding voor die fout kunnen zijn? Is Amsterdam niet gewoon de eindbestemming voor het zeetransport? Maar door wie en waar is de Buick dan geassembleerd?

De carrosserie

Het koetswerk komt van Mayfair Carriage Company in Kildare (nabij Londen). Mayfair was een kleine exclusieve carrosseriefabriek, die van 1929 tot 1940 koetswerken bouwde voor onder andere Rolls-Royce, Alvis, Bentley, Minerva, Mercedes en dus ten minste één Buick. Van de Buick staat een afbeelding in het boek 'Seventy Years of Buick' van George H. Dammann (bladzijde 134 bij 'productie 1931', links onderaan). Op de foto is de Buick wit met een zwarte bovenzijde. Toen Henk de auto kocht was de Buick rood met zwart, maar er zijn nog enkele delen in de oorspronkelijke witte kleur aanwezig. Henk zou graag wat over dit kleine carrosseriefabriekje willen weten.

Wie kent de Nederlandse historie?

Uiteraard zoekt Henk naar de historie van de auto. Waarom is een Buick met rechts stuur in Nederland geassembleerd en voorzien van een Britse 'one-off'-carrosserie? Henk: "Om te beginnen zoek ik naar de informatie van het op de foto staande kenteken G 5704: dat nummer werd in 1915 in Noord Holland afgegeven aan N.G. Pennings, IJweg in Nieuw Vennep. Deze informatie komt uit het autotijdschrift 'De Auto', jaargang 1915, nummer 23, pagina 518. Pennings bezat rijbewijsnummer 18, afgegeven in Zuid Holland. Ik heb kinderen van deze mijnheer gesproken en het is onmogelijk dat hun vader deze auto heeft gehad. Maar er staat nog iets van een soort waarmerk tussen de G en de cijfers. Is het een W? Wie weet meer?

Wie zijn de Duitse eigenaren?

Er zijn nog meer raadsels. Henk kocht de auto bij Yesterday Cars. Voor die tijd is de auto in Duitsland geweest (tot een jaar of tien geleden), waar de auto HH GM 94 als kenteken had. Een van de eigenaren had een 'Zulassungsstelle', omdat er bij de auto geen geldige papieren zaten. Henk benaderde al verschillende personen en taxatiebureaus, die in het papieren relaas terug zijn te vinden. Hoewel belangrijke papieren ontbreken en de eigenaren beweren van niets te weten, staan hun namen wel op de documenten. Henk: "Ik kom niet verder dan het vermoeden dat belasting- of faillissementfraude daarvan de achtergrond zou kunnen zijn geweest. Ik heb inmiddels een vijftiental brieven gestuurd naar Duitse Buick-eigenaren met de vraag of zij iets van de auto wisten. Helaas zonder resultaat."

"Ik loop een beetje vast en weet niet zo goed hoe je hier het beste structuur in kan brengen om beter gericht te zoeken", aldus Henk. Wie weet waar de Buick mogelijk geassembleerd is? Wie kan Henk verder helpen met informatie over de vroegere eigenaren?

30 januari 2016: Volgens Richard Enters is het kenteken van de Buick GW-5704 en dat is een Engels kenteken van 1932.

1 februari 2016: Ook Mattie van der Valk zegt dat het inderdaad een Engelse nummerplaat is. De 2e letter is inderdaad een W. en GW is afgegeven in Greater London.

1 februari 2016: Updaat van de webmaster: via een andere bron kwam ik te weten dat Buicks bestemd voor de UK vanuit de VS werden verscheept naar Liverpool en niet naar Amsterdam. Niet ver daarvandaan was de Bedford fabriek in Luton, ook eigendom van GM. Het zou kunnen dat de Buick daar geassembleerd is.