logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: info over kenteken NH-55-55

NH 55 55 Bert Karsten 2
31 maart 2020: Bert Karsten kreeg van een vriend deze kentekenplaat met het nummer NH-55-55 en is nu benieuwd naar wat voor voertuig deze plaat op heeft gezeten. Op de plaat staat onder het rijkskeurmerk het stempel ‘Koets’. Dit is de naam van de fabrikant die de plaat geslagen heeft. Twee vragen: wie weet meer te vertellen over de firma Koets en natuurlijk iets over het kentekennummer?

NH 55 55 Bert Karsten 1

Opmerking webmaster: Dit is een vreemd nummer, want uit alle bekende gegevens blijkt dat de kentekenserie met het nummer NH nooit is afgegeven. Kan dit een ‘fake’ nummer zijn?

31 maart 2020: Volgens Eduard Hattuma is de kentekenserie NH wel uitgegeven. En wel aan motorfietsen, scooters en motorbakfietsen. In de jaren 1951 / 1952.

1 april 2020: Zowel Gert Vegter als Herman van Oldeneel melden Koets B.V. uit Hoogkerk (bij Groningen) onder andere kentekenplaten, tekst- en reclameplaten maakte. In de jaren zeventig adverteerde men met “kentekenplaten bestellen, Koets bellen”. Het bedrijf bestaat nog steeds.

21 mei 2020: Erwin Bekkenkamp schrijft: "Het klopt inderdaad dat de firma Koets al sinds jaar en dag kenteken platen vervaardigd en dat nog altijd doet. Echter maakte men nog veel meer dan alleen dat. Bekend zijn de duozits voor achterop motoren en bromfietsen, en ze maakten ook de voetsteunen hiervoor.
Misschien nog bekender zijn de Koets fiets achterlichtjes. Mijn vader kocht eind jaren vijftig een deel van de oorspronkelijke Koets divisie (zonder de kentekenplaat divisie), dit omvatte alle nog bestaande fiets accessoires zoals de genoemde lampjes en de ook bekende Koets vorkuitzetters. De mallen voor het vervaardigen van onder andere de duozits waren toen waarschijnlijk al verloren gegaan. Daarnaast was er een scala aan speciaal gereedschap voor de rijwielhersteller."