logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Het verhaal van de Packard

schutter-en-van-bakel-packard

25 februari 2014: In het artikel op de Conam-website over carrosseriebedrijf Schutter & Van Bakel valt ondermeer te lezen dat een Packard met een carrosserie van dit bedrijf tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter als overvalwagen is gebruikt en daarbij de helft van zijn carrosserie kwijtraakte.

Deze Packard, die vroeger het kenteken G-306 had, is tegenwoordig in het bezit van Boy Herben, maar hij kent dit verhaal niet. Zijn vraag daarom aan ons is waar dit verhaal vandaan komt en of er nog meer informatie over deze Packard is terug te vinden. Ook een grotere foto zou welkom zijn. Wie kan Boy helpen?

9 maart 2014: Via Rob Geelen kwam de informatie dat deze Packard een Touring-Sedan is met dubbele open-dak constructie. De auto won in 1935 de eerste prijs op het 'Concours de Carrosserie' van de KNAC.

24 juni 2014: Robert van Kesteren weet van het bestaan van een foto die dateert uit het laatste jaar van W.O. II. Op de foto staat een Amerikaanse auto die is afgezaagd en voorzien is van houten banken. De auto deed dienst als overvalwagen voor huisrazzia´s, waarschijnlijk in het Haagse Bezuidenhout. Er lopen twee gehelmde Duitse soldaten met geweren.

Aanvankelijk mochten de Duitse soldaten geen Amerikaanse auto's gebruiken maar de leiding was er niet vies van. Tijdens de aanstelling van Seyss Inquart werd zijn redevoering gefilmd werd door Polygroon. Te zien zijn een Horch cabrio 853 A met daarachter een Packard die eerst opzij stilstaat. Hij is nog in burgerkleuren maar heeft op het linkervoorspatbord een bord met vierkanten die aangeven dat het een commandowagen is. Zou die Packard...? De nummerplaat is al Duits.

Naar de betreffende foto wordt nog gezocht.

16 maart 2015: aanvullende informatie van Robert van Kesteren: Enige tijd geleden hield ik mij bezig met een Packard van rond 1938 die de afgezaagde carrosseriehelft miste. Ik schreef toen dat de Duitse bezetters vooral na 1944 als wanhoopsdaden Amerikaanse wagens afzaagde en er banken op bouwden om als overvalwagens te dienen o.a. bij de razzia's ten behoeve van de Arbeitseinsatz welke in november 1944 aanvang nam.

Na enige speurwerk kon ik er er wat van vinden maar vermoedelijk is de Packard dat niet overkomen omdat zij donders goed wisten wat deze waard waren. Twee typen van deze Packard waren gebruik bij Bernard en Juliana als gewone wagens naast de aanwezige Maybach Zeppelin. Daarnaast gebruikten zij ook nog een Alfa Romeo cabrio type 2300c. De Packards bleven na hun vlucht naar Engeland via IJmuiden op Paleis het Loo staan dat spoedig een Duitse militair ziekenhuis werd. Ik heb een dvd met filmbeelden van de installatie van Seyss–Inquart waar in de stoet van auto's tweemaal een Horch 853 voorkomt, een cabrio en om de hoek van de Ridderzaal staat een soortgelijke Packard met Duits kenteken en een bord van wit en rode blokken, een teken dat de wagen bij het Oppercommando behoort. 

Ik herinner mij van mijn jeugd in het Haagse Statenkwartier ook afgezaagde Amerikanen die door groenteboeren werden gebruikt. De chromen strippen en wieldoppen er nog op, een kopschot achter de chauffeur met raampje, een houten bak met kisten en een afdakje. De wagens deinden enorm met een schommelende weegschaal achterop maar kon de groenteman dat wat schelen? Veel Hudson, Plymouth of Nash.