logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: merk tractor met gasgenerator (Fordson)

tractor-adema-wolvega-1

14 januari 2013: Jan Bakker vond deze foto van een tractor met gasgenerator. Het kan zijn dat het een eigenbouwproduct is van iemand uit het noorden van het land, want de foto is gemaakt door fotograaf Adema te Wolvega. Het is helaas niet te zien wie de gasgenerator gemaakt heeft (klik op de foto voor een grotere versie). Misschien kan een ander Conamlid iets over dit voertuig zeggen?


15 januari 2013: Afgaand op de constructie van de wielen vermoed Hans Jurriëns dat de tractor met de houtvergasser een Fordson van ca 1925 is. Hij schrijft: "De houtgas installatie lijkt mij geen eigenbouw, een vergelijkbare installatie vinden we ook op de tractor van de Firma Toonen-Dekkers uit Bergharen. Zie de website Historisch Gemotoriseerd Verkeer Maas en Waal. In de linker kolom vindt u drie foto's van de betreffende tractor."

18 februair 2013: Na inzage te hebben gehad in het bedrijfsarchief van de Firma Toonen - Dekkers te Bergharen denkt Hans Jurriëns dat wat hij eerst een houtgasgenerator noemde, een antracietgasgenerator is van het merk GOUHIN - POULENC. In dit archief vond hij o.a. een lijst met circa 65 adressen in Nederland welke konden voorzien in onderdelen voor deze gasgenerator. De Firma Toonen - Dekkers betrok de onderdelen van N.V. Autogarage L.A.V.O. te Nijmegen. Hun antracietgasgenerator is naar alle waarschijnlijkheid geleverd/ingebouwd door de Firma N.V. Rosier en Meijer te Arnhem.