logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: info over remdynamo Trompenburg

remdynamo-trompenburg-1

20 april 2015: Rudo Hermsen beheert de collectie van de Stichting Willem Smit Historie. Willem Smit uit Slikkerveer was een elektriciteitspionier. In de collectie bevindt zich bijgaande foto (klik hier voor een vergroting), waarop als omschrijving staat: "Remdynamo Trompenburg". De foto is uit 1911 en het is een motor van een redelijk formaat. Zou dit in de Trompenburg / Spyker auto's gebruikt zijn? Of heeft dit met de vliegtuigen van Trompenburg te maken?

21 april 2015: Fons Alkemade schrijft: "het lijkt mij dat deze dynamo gebruikt kon worden om de prestaties van een motor (van auto of vliegtuig) te onderzoeken. Met een draaiende motor werd de dynamo aangedreven en als je vervolgens de geproduceerde stroom gebruikte voor steeds meer elektrische apparaten (of misschien werd de stroom opgeslagen?) dan werd het steeds zwaarder voor de motor en op een bepaald moment kon hij het dan niet meer aan en wist je, via rekenwerk, het maximale vermogen van je motor."

22 april 2015: Ariejan Bos: "Een oud technisch woordenboek en een beetje googelen (een combinatie van google en goochelen?) levert de info op, dat een remdynamo een testapparaat is om het remvermogen van een motor te testen (de bekende rem-pk's)."