logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Sightseeing bus in Amsterdam (Opel Showroomwagen)

sightseeing-bus-amsterdam

3 januari 2015: Sjaak Oosterling is geïnteresseerd in bijzondere carrosserieën. In het boek "Amsterdam omstreeks 1800" van A.M. de Waal en Han de Vries vond hij deze foto van een bijzonder busje met aanhanger. Sjaak vermoed dat het gebruikt werd voor rondritten of sightseeing toertjes. De foto dateert uit 1965. Kent iemand deze bus en weet er misschien meer over te vertellen?

16 maart 2015: Eduard Hattuma heeft de oplossing op deze vraag. Hij schrijft: "Het was geen sightseeing bus maar een Opel Blitz showroomwagen met aanhanger die in gebruik was door de (brom)fietsenfabriek Locomotief. Op een foto in het Nationaal Archief (www.gahetna.nl) is de bus op 9 augustus 1956 te zien tijdens de wielerkoers Ronde van Nederland op de Boulevard van Noordwijk met kenteken NN-50-98, waar hij in de karavaan meereed als showwagen van rijwielen en bromfietsen.

De Opel met aanhanger heeft in de jaren zestig een tijdje in Amsterdam gestaan op de Lindengracht, waarschijnlijk als marktwagen, dat kan ik mij nog herinneren, ik meen dat de zijwanden toen al waren geblindeerd of overgeschilderd. In die tijd was de Opel ook te zien in de buurt van het toenmalige Markenplein, nabij het Waterlooplein. Hierop zien we weer het kenteken NN-50-98.

De Opel met geluidsinstallatie is al lang uit mijn gezichtsveld verdwenen, waarschijnlijk gesloopt, maar de showroomaanhanger bestaat nog steeds en kun je vinden op het Waterlooplein in Amsterdam, waar hij wordt gebruikt als patatwagen. Zelfs het kenteken NN-50-98 is nog op de aanhanger/patatwagen aanwezig als het er intussen niet af gesloopt is. De wagen staat permanent geparkeerd tussen de Stopera en de Mozes en Aäronkerk.