logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: tegeltableau van Verheul

verheul-tegeltableau-00129 augustus 2011: Eddy van der Tuin is in het bezit van een prachtig tegeltableau (6 tegels) met daarop een voorstelling van 'De Wagenbouwer anno 1770'. In de linker onderhoek van het tableau staat op een kist het logo van Verheul en op de achterkant bevindt zich datzelfde logo met de tekst "N.V. Auto-Industrie Verheul" en daaronder "Gouda-Waddinxveen-Holland". De tegels zijn omlijst met een blank houten lijst en een triplex achterwand die aan de lijst is geschroefd.

Eddy wil graag weten door wie dit tegeltableau is gemaakt; wanneer het is gemaakt en voor wie c.q. voor welke gelegenheid? Wie kan hem verder helpen?

(klik hier voor meer informatie over Carrosseriefabriek Verheul)

1 september 2011: Volgens Albert van Huizen bestaan van dergelijke tegeltableaus meerdere kleine series. Volgens oud-medewerkers van Verheul werden ze in kleine aantallen gemaakt bij een bevriende aardewerkfabriek en zijn het echte relatiegeschenken. Het zijn nu leuke stukken voor verzamelaars. Asbakken en sierschotels in dit soort aardewerk zijn ook bekend. Over het afgebeelde tableau het volgende. Datering van de tegels is volgens mij omstreeks 1964. Daarvoor geef ik de volgende onderbouwing: als vestigingsplaatsen worden Gouda en Waddinxveen genoemd. Dat is dus na de wijziging van de gemeentegrenzen van Gouda en Waddinxveen, want bij die gelegenheid kwam de grote fabriek aan de Gouwe op grondgebied van Gouda te liggen, terwijl dit aanvankelijk Waddinxveens gebied was. De fabriek in Apeldoorn wordt ook niet meer genoemd: die werd immers in 1962 afgestoten. Vanaf 1965 komt de overname door Leyland Motors aan de orde. Op het tegeltableau wordt nog van Auto Industrie Verheul gesproken. Leyland wordt in het geheel niet genoemd, terwijl dat medio 1965 wel geschiedt.