logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: documentatie afneembare velgen

Wiel-AMC-127 oktober 2012: In het kader van de honderdjarige herdenking van de eerste wereldoorlog zouden de vrienden van het Belgisch legermuseum een gepantserd voertuig van 1915 willen heropbouwen. Het is een Mors met Minervamotor. De achterwielen waren niet afneembare artilleriewielen met dubbele afneembare velgen waarvan slechts een paar vage foto's zijn. Om deze na te maken zoeken ze documentatie over de bevestiging van deze afneembare velgen op het wiel. Deze systemen kwamen voor van 1908 tot 1920 op zware reislimousines en vrachtwagens. Het toegepaste type lijkt het Warland Dual Rim of het Captain wiel te zijn.

Elke informatie die hen verder kan helpen is van harte welkom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Wiel-AMC-2

9 november 2012: Volgens Henk Schuuring is er een groot verschil tussen de bevestiging van deze afneembare velgen op met betrekking tot massieve en luchtbanden. "Massieve banden moesten (in)geklemd en vastgezet worden met bout en moer constructies terwijl luchtbanden een conische ring systeem hadden welk zich vastzette op de opgebouwde druk van luchtband.

Bovenstaande afbeeldingen vertonen luchtbanden en zouden uit 1915 moeten komen. Hoewel al net in gebruik, zet ik mijn twijfels bij een gepantserd voertuig welk aan gevechtshandelingen moest meedoen. Hiervoor waren deze banden nog te kwetsbaar. De "dubbel-lucht" werd dus vooral voor allerlei logistieke doelen achter het front gebruikt. Er bestonden voertuigen met dubbele wielen met afneembare (buiten) velg, maar ook met een enkele bredere wiel met daarop een brede los afneembare velg met een constructie die twee losse banden (massief en lucht) kon bevatten. Er waren meer dan acht verschillende vormen van zowel massieve banden en luchtbanden. Dus elk ook met een eigen velg profiel met eigen "vernuftig" deelsysteem, en van normalisatie was nog geen sprake. Mijn advies zou zijn het Swineheart systeem (zie afbeelding) te adopteren en het ventiel net zoals van de fiets recht of schuin door de grondplaat en velg te monteren.

swineheart-804d