logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Merk en Locatie van Autobus (Lacoste et Battman)

autobus-algemeen-vervoer-1
20 april 2012
: Hans Waldeck kreeg deze foto van een autobus van de Maatschappij 'Algemeen Vervoer' uit Rotterdam. De locatie is vermoedelijk ook Rotterdam. De vraag is: van welk merk, type en bouwjaar is de autobus en op welke locatie rijdt deze bus op de foto?

Klik hier voor een grotere foto van de locatie en hier voor een grotere foto van de autobus.

22 april 2012: Volgens zowel Ed Beekman als Jan Bakker is de bus een Franse Lacoste & Battman van 1907. Deze waren in de jaren 1906-1907 in bedrijf in Rotterdam. Na een grote brand in de garage in 1907 werden er veel vernield. De rest ging onder andere naar Hotel De Plasmolen te Mook. Bij de grote manoeuvres in 1911 kreeg het Nederlandse leger er drie te leen van de heer van der Grinten, de eigenaar van het hotel, voor militair vervoer. Daarna zijn er twee stuks vanuit Mook verkocht naar Heemstede waar de bussen een nieuwe neus kregen. Ook ging er een bus naar Limburg.

13 mei 2012: deze foto komt ook voor in '75 jaar autobussen in Rotterdam' door Martin Wallast (bron van die foto: Atlas van Stolk). De locatie is Gedempte Slaak in Rotterdam. Deze straat liep in noord-oostelijke richting weg van het Oostplein. Vermoedelijk heeft de bus op de foto net de Gedempte Slaak verlaten en rijdt op het Oostplein. Deze locatie is zwaar getroffen tijdens het bombardement van mei '40. Tegenwoordig heet de straat Slaak. Meer informatie over deze bussen valt te lezen in het Conam Bulletin Jaargang 6, nummer 2, pagina 23 ev (alleen voor leden).

lacoste-battman-gravendijkwal-1

Afbeelding van de bus op de 's-Gravendijkwal te Rotterdam. Klik hier voor een grotere versie.

Smits-Noordsingel-Rotterdam-1
De bus voor de ingang van de Rotterdamsche Diergaarde. Klik hier voor een grotere versie.