logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Registratienummers militaire voertuigen

Militaire voertuigen in de modder
10 december 2019: Herman van Oosten beheert de website www.passagierslijsten1945-1964.nl In zijn onderzoek stuitte hij op diverse foto’s, genomen in het voormalig Nederlands Indië, van voertuigen van het Nederlandse leger waar op het voertuig een soort registratienummer staat. Het lijkt erop dat de eerste twee cijfers wellicht een type voertuig aanduiden en dat de cijfers daarachter een volgnummer zijn. Wie kan vertellen wat deze nummers betekenen?

Een Bren carrier met snelvuurkanon7 januari 2020: Herman Wijnen heeft zich als ex-vrijwilliger van het cavaleriemuseum in Amersfoort ook wel eens afgevraagd wat de betekenis was van de nummering op de tentoongestelde voertuigen van de Nederlandse Cavalerie in voormalig Ned. Indië. Via drs. J. A. Bom, medewerker van het museum, kreeg hij de volgende informatie:

Militaire registratietekens KNIL en KL in Nederlands-Indië, 1945-1950

Op alle militaire voertuigen was een militair registratiesteken aangebracht dat bestond uit een kleine rood-wit-blauwe rechthoek en een militair registratienummer in witte kleur. Dit registratienummer was samengesteld uit een tweecijferig nummer voor het soort voertuig en een volgnummer. De cijfers van het nummer voor het soort voertuig waren kleiner dan die van het volgnummer. Tot dusver zijn de volgende nummers voor het soort voertuig achterhaald:

01 Motorrijwiel
02 Personenauto
04 Jeep
11 Vrachtauto 21/2 ton
15 Vrachtauto 3/4 ton
19 Vrachtauto 3 ton
32 Takelauto
34 Artillerietrekker
35 Gepantserde vrachtauto 3/4 ton
46 Pantserwagen
47 Verkenningsauto (gepantserd)
56 Gepantserde rupscarrier
59 Vechtwagen (gevechtstank(
62 Jeeptrailer
63 Watertrailer
71 Keukentrailer

Deze informatie stamt uit 2007 en wellicht zijn er nu meer nummers bekend. Een aantal van deze voertuigen (met nummering) zijn te bezichtigen in de Historische Collectie Nederlandse Cavalerie op de Prins Bernhard kazerne te Amersfoort.