logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Merk van de tractor met kenteken M-2476

tractor M 2476 1
7 januari 2020: Ad uit Brabant is verzamelaar van de Caterpillar rups tractoren en dozers en weet er dus veel van af. Maar de tractor op deze foto’s is hem onbekend. Wel weet hij dat de tractor in gebruik is geweest bij de Heidemaatschappij en verder dat de tractor zo rond 1917 in Amerika is gebouwd en ze gebruikt zijn in de Eerste Wereldoorlog. Op de radiateur lijkt ‘HOLT’ te staan. Wie, Wat, Waar, Waneer, heeft er meer informatie over deze tractor ?

8 januari 2020: Louis van Telgen merkt op (via onze Facebook pagina) dat dit inderdaad een Holt tractor is. Het merk ging later op in Caterpillar. Herman van Oldeneel wijst naar Wikipedia als bron voor meer informatie, maar het meest uitgebreide antwoord komt van Ariejan Bos die schrijft dar de tractor een Holt 75 Caterpillar is. Meer informatie over deze tractor valt te lezen in een online te vinden pdf met de naam ‘American Military Vehicles of World War 1’ (geschreven door Albert Mroz) op p.73 en in hoofdstuk IV. Klik hier voor de link naar de .pdf.

Opm. webmaster: Wat we nog niet weten is hoe deze tractor bij de Heidemaatschappij terecht is gekomen. Wie kan hier iets over vertellen?

9 januari 2020: Hans Jurriëns merkt op dat er iets bijzonders is met het provincienummer M-2476 wat op de foto overigens zeer slecht te lezen is, maar volgens hem wel klopt. Het nummer komt niet voor in de registratie van nummerbewijzen. De registratie van M-2475 gaat over naar M-2477. Ook bij ingenomen of nieuw uitgegeven nummers komt het in de registratie niet voor.
De vermeldingen zijn als volgt:
M-2475 Mackay Mr. E. Baron Velperweg 59 Arnhem.
M-2477 Gouverne F.M.P. Walburgstraat 129 Tiel.

tractor M 2476 3Het nummer zou wellicht M-2478 kunnen zijn, maar dat stond op naam van A.D.C. van Zijp uit Hees bij Nijmegen.Opvallend aan de foto van de tractor is dat de machine op dat moment gloednieuw is, er is nog geen kluitje modder of sprietje gras te bekennen. Het doet denken aan een foto voor een verkoop brochure o.i.d.

10 januari 2020: Albert Koops neemt aan dat Hans Jurriëns de info van de registratie van nummerbewijzen uit de ANWB boekjes heeft, aangezien Gelderland de registers niet meer heeft. Het zou mogelijk een zet- of drukfout in het boek kunnen zijn, en aangezien de Heidemij nog steeds bestaat zal het nummer gewoon in gebruik zijn gebleven en dus komt ie ook niet voor bij de overschrijvingen.

tractor M 2476 2