logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: de auto van de barones (De Dion-Bouton)

KNAC-mystery-1

29 januari 2014: De dame achter het stuur van deze automobiel is barones Hélène de Rothschild die gehuwd was met Etienne baron van Zuylen van Nyevelt van de Haar. De foto komt uit het archief van kasteel de Haar en omdat men graag wil weten wat het merk van de auto is, komt deze foto via de KNAC bij de Conam terecht. Wie kan meer over deze auto vertellen?

(klik hier voor een grotere foto, let op de dubbele achterwielen!)

31 januari 2014: Zowel Anton Janssen en Ariejan Bos kwamen met de oplossing...

Anton schreef: "Mij lijkt de wagen van de barones een 35 PK De Dion Bouton type DN uit 1911-1912 met een V8 motor in Phaeton uitvoering. In de bijlage het type DN in Limousine uitvoering. Op wens konden de grotere DDB-wagens met dubbele achterwielen geleverd worden, zie mijn boek L.A. Moll´s ATIM blz. 138 afb. 13.10

Ik verwacht overigens niet dat de wagen bij Moll gekocht is, de baron of barones zal hem wel rechtstreeks op de avenue de Grand Armee in Parijs bij hun vriend Albert de Dion gekocht hebben."

Volgens de KNAC is de foto gedateerd op 1905, maar Ariejan denkt dat het niet correct is: "In ieder geval is 1905 al niet mogelijk vanwege het feit, dat DDB pas in 1906 de krokodillenbek afschafte. Tussen 1906 en 1909 is er niets, wat op deze auto lijkt. Dus het meest waarschijnlijk is het V8-model, dat vanaf ca 1910 leverbaar was. Het is in ieder geval geen standaardmodel. Het lijkt enigszins op een sport/race-uitvoering met bijgeplaatste achterbank, maar het 1913-model heeft al een wat oplopende motorkap. Er is inderdaad overeenkomst met de DN van 1911/1912, maar de aanblik van de foto bij De Haar geeft mij een wat ouder gevoel (de 8 cyl. was tenslotte al vanaf 1909 beschikbaar). Bewijs heb ik er evenwel niet voor, andere afbeeldingen van iets vergelijkbaars kan ik in deze periode (1910-1912) niet vinden. Ik schrijf trouwens ook 100pk: die was er blijkbaar wel, maar werd niet in de auto's geleverd (tenminste niet volgens de aan mij beschikbare catalogi en andere bronnen). Vermoedelijk had deze uitvoering een luchtvaarttoepassing.