logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Onderzoek foto Fongersgarage te Groningen

Fongersgarage-Groningen-1a29 mei 2012: Jan Bert Wakker uit Assen doet een onderzoek naar de Fongersgarage in Groningen. Hij heeft een foto van een aantal auto's die voor de garage staan en vraagt onze hulp om deze te kunnen identificeren. Uit de vlaggen op de auto's valt op te maken dat de foto is genomen op 28 augustus 1914 (op z'n vroegst). Groningers vieren op die dag het Gronings ontzet. Ook de Martinitoren wordt op die dag versierd met de driekleur en de stadsvlag.

Waarschijnlijk zijn de auto's met de nummers A-1335 en A-631 Hupmobiles. Wie kan dit met zekerheid zeggen en van wel merk zijn de auto's met nummers D-39 (?) en B-87? Klik op de foto's voor een vergroting.

Fongersgarage-Groningen-2a

 

 

 

 

 Fongersgarage-Groningen-3a10 juni 2012: Zowel Ariejan Bos als Fons Alkemade kwamen met de oplossing...  we zien van links naar rechts: een RCH, een Delage, een Opel landaulette en een Overland. Jaartal 1914 zou kunnen kloppen. Kijk ook eens naar de foto's van de Fongersgarage op website van de Groninger kentekens! Daar zijn veel RCH's te zien en ook een Delage. Het provincienummer A-631 stond op naam van Fongers die importeur/hoofdvertegenwoordiger van RCH was.

Het gebouw op de foto blijkt ook heel bijzonder te zijn. Het is het eerste speciaal als garage ontworpen gebouw in Nederland, ontworpen door één van de grondleggers van de Amsterdamse school. Helaas is het in 1989 gesloopt.