logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Opa's groentewagen

groentenkar 1

16 juli 2016: Koen van Wijk wil graag meer weten over zijn grootvader Bram Moerman en vraagt onze hulp met betrekking tot opa’s groentewagen. Bram was tuinder in Bleiswijk en reed zijn eigen
groenten, waaronder tomaten, naar de groenteveiling in Rotterdam bij het Noordplein. Daar op het Noordplein of aan de Zwaanshalskade bij de Rotte in het Oude Noorden zou deze foto zijn genomen. Volgens Koen moet de foto ergens tussen 1925 en 1930 zijn gemaakt, want was Bram begin dertig. Wie weet meer over deze vrachtwagen? Klik hier voor een grotere versie van de foto! Koen wil zoveel mogelijk weten: merk, type, bouwjaar, prijs en kan Bram de groentewagen nieuw hebben gekocht?

16 juli 2016: Volgens Bas de Voogd is dit een TT-Ford, maar is moeilijk in te schatten wat het bouwjaar kan zijn. Opvallend zijn de helaas onleesbare radiateur badge, de extra dikke naafdoppen en de ver vooruit stekende balken met bumperbalk.

18 juli 2016: Hans Waldeck schrijft: "Ik ben het met Bas eens dat dit hoogst waarschijnlijk een Ford Model TT is, vanwege de radiateurmantel en de motorkap. Daarmee vervalt bijna iedere gelijkenis. Ik vind het chassis - van wat er zichtbaar is - wel heel erg zwaar, evenals de wielen en vraag mij af of hier niet een heel ander chassis dan van een Ford is gebruikt, waarop een Model T-neus is gezet. Ook de verdere, houten opbouw is van een lokale carrossier. Daarmee wordt het nog moeilijker om vast te stellen uit welk bouwjaar deze vrachtauto precies stamt."

20 juli 2016: Hans Jurriëns gaat er vanuit dat dit inderdaad een Ford TT truck is: "Dan moet de auto van 1926 of eerder zijn, dit is te zien aan de louvres net achter opa’s broek. Een originele Ford cabine kan ik er niet uithalen maar kijk ik naar het typisch aflopende cabine dak, het ovale zijraampje en de portierkruk dan zijn dat toch zeker Ford kenmerken, evenals de duidelijk herkenbare split as. Zou het zware en uitstekende chassis kunnen er op kunnen wijzen dat we hier met een ex-brandweervoertuig te maken hebben (plaats van de pomp)? Met de bevindingen van Bas de Voogd en Hans Waldeck erbij opgeteld kan het haast niet anders dan dat we hier te doen hebben met een (aangepaste ?) Ford TT van vóór 1927."

TT Ford ombouw

25 juli 2016: Bas de Voogd is er toch nog wat verder ingedoken en vond een aantal advertenties van firma's die een verzwaard chassis maakten voor de TT-Ford, zodat er nog meer lading kon worden meegenomen. Ook diverse carrosseriebouwers hielden zich hier mee bezig, bijvoorbeeld Jac. Met en Jumbo. Het lijkt nu wel duidelijk dat we hier met een dergelijke ombouw te maken hebben.

27 juli 2016: Koen van Wijk wil langs deze weg iedereen bedanken voor de reacties: "Ik ben erg geholpen met de informatie. Erg leuk om te weten met wat voor vrachtwagen ik te maken heb. De wagen in de advertentie van D. Bakkeren komt het meest dichtbij, ook geografisch. Het was een goed idee om de Conam te raadplegen."