logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Een charabanc in Brussel

de-Koff-charabancGezellig een tochtje met een charabanc bus in Brussel, Maar Ed Beekman vraagt zich af wat het merk van deze autobus is. Op de deur valt te lezen dat hij eigendom was van Alph. Wagner, 11 Reu du Marché, Bruxelles. Hij verwacht geen lekke band want de plaats van het reservewiel is leeg. 

De laatste jaren sluiten ook steeds meer vrachtwagen geïnteresseerden zich bij de CONAM aan. Vandaar dat wij deze inzending dan ook waardeerden. Doch de oplossing kwam niet uit Nederland maar van de heer Evarist uit België, die beheerder is van de Belgische website Transportmuseum.be  Hoewel men dezelfde doelstellingen als de CONAM nastreeft, beperkt men zich hier tot de geschiedenis van het Belgisch (zwaar) transport. De heer Evarist geeft aan dat we met een Benz- Gaggenau rond 1925 te maken te hebben, waarschijnlijk met Belgische opbouw. Zie hier voor onderbouwing en bewijs.

In de eerste instantie constateerden wij net zoveel verschillen als overeenkomsten, en rees enige twijfel of de heer Evarist de juiste conclusie had getrokken. Maar uiteindelijk gaf een detail op de foto zijn geheim prijs, de Benz-Gaggenau heeft een opvallende en kenmerkende (voorste) bladveerstrop ophanging welk wij ook nog net kunnen waarnemen bij de Brusselse Charabanc. Gezien de moeite om de identificatie bevestigd te krijgen, rest ons met lichte bewondering de heer Evarist te danken voor zijn inspanningen tot de juiste oplossing.

Benz-gagenau-voor-1925