logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

De auto's van Prins Bernhard

24 augustus 2011: Na de contacten met Prins Bernhard en de publicatie van zijn boek "De Automobielen van Prins Bernhard" zijn er bij Frans Vrijaldenhoven altijd nog onbeantwoorde vragen overgebleven, waarop hij nooit een afdoende antwoord heeft gekregen:

maybach-bernhard-l33700- De Maybach Zeppelin met de Erdmann & Rossi carrosserie (L-33700) had de Tweede Wereldoorlog overleefd; merkwaardig genoeg heeft de Prins dit paradepaardje toentertijd niet als representatieve automobiel gebruikt. Na de Meidagen van 1945 moet de auto in handen gekomen zijn van een excentrieke tandarts "ergens in Twente of de Achterhoek". Details zijn verder niet bekend. Wel is komen vast te staan, dat de auto in de jaren '50 total-loss is gereden.
Weet iemand wat meer over genoemde tandarts?


28 september 2014: Jan Benink schrijft: "De Maybach Zeppelin, die het prinselijk paar als huwelijkscadeau van Koningin Wilhelmina had gekregen, heeft de oorlog inderdaad overleefd. Na de oorlog is de auto door Prins Bernhard verkocht aan de Enschedese tandarts André Noordenbos. Beide heren kenden elkaar vanwege hun gemeenschappelijke interessesfeer: Auto's en vliegtuigen.
Genoemde tandarts heeft de Maybach Zeppelin in de vijftiger jaren totall loss gereden.
Dat was het einde voor de Maybach Zeppelin L-33700. Zie het artikel van de hand van Dick Schlüter en Frans Roeloffzen in "de Sliepsteen", het blad van de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker, herfst 2014, nr. 119. De kop van het artikel luidt: "Prins Bernhard, Aurelia en Loekie van Heek en een Maybach Zeppelin". De Maybach Zeppelin speelt een prominente rol in de historisch verantwoorde "Agent Orange Omnibus", die gaat over het leven van Prins Bernhard.

maybach-armgard-ib7535- Op 8 september 1936 reed de moeder van de Prins, Prinses Armgard, Den Haag binnen met een Maybach Zeppelin met een Spohn-carrosserie (IB-7535). Gezien de financiële toestand van het ouderlijk huis van de Prins lijkt het onwaarschijnlijk, dat zij in het bezit waren van zo'n kostbare auto. Van wie zou zij de auto mogelijk hebben mogen gebruiken?- Op 1 november 1936 verzekerde de Prins bij "De Nieuwe Eerste Nederlandsche NV" een SKODA-cabriolet 1938 (Chassisnummer 61103) onder het nummer L-41510 . Foto's van deze auto zijn niet bekend en wie er toentertijd met de Skoda heeft gereden weet niemand. Is deze Skoda ooit boven water gekomen?

- Dan nog even iets heel anders: Het is bekend, dat de Rijkscommissaris A. Seyss-Inquart gedurende de bezetting de beschikking had over een grote 6-raams Cabriolet Mercedes-Benz, type 770, rijdende onder nummer RK-1. Destijds bekend tijdens de onderhandelingen in Wageningen met de Prins achter het stuur. Maar de Rijkscommissaris beschikte ook nog over een gepantserde Coupe, type 540 K (Aktion P) met de nummerplaat RK-2. Het wonderlijke is, dat na 5 mei 1945 niemand, maar dan ook niemand ooit nog iets van deze auto heeft gezien, laat iets heeft vernomen! Wordt dit raadsel ooit opgelost?

 

28 september 2014: Jan Benink schrijft: "Volgens het overzicht van vliegtuigen en auto's van Prins Bernhard in de Agent Orange Omnibus, is die auto in 1955 in de koninklijke staldepartementen gesloopt."