Opgeloste vragen
Opgelost: info over het vrachtwagenmerk MK
1 november 2021: Paul Vlemmings kwam er bij toeval achter dat er Motorkracht in Hoogeveen (waar de Magirus-Deutz werd geassembleerd) ook een eigen vrachtwagen werd gefabriceerd, de MK. Zijn belangrijkste bron is een artikel in het blad ‘Auto- en Motortechniek’ van september 1952 waarin het prototype wordt beschreven en er een proefrit mee wordt gemaakt. Bij dit artikel staan ook afbeeldingen van een MK vrachtwagen. Op die foto’s heeft de MK een cabine en laadbak. De proefrit MK had beide nog niet. Helemaal zeker is dus niet dat die foto’s MK dezelfde is als de prototype proefrit MK.
Volgens de encyclopedie van Georgano zouden er in 1953 zes MK vrachtwagens gebouwd zijn bij Motorkracht in Hoogeveen. Het prototype werd overigens bij de vestiging van Motorkracht in Eindhoven in elkaar geknutseld.
Om de “Wie weet er meer van” vraag van nog wat meer inmiddels bekende feiten te voorzien is nog het vermelden waard dat het prototype MK een eigengemaakt chassis van U-balken had met acht dwarsbalken, met voor en achter half ecliptische veren en hulpveren achter, dat er geen schokbrekers onder zaten, dat de hydraulische remmen van Girling waren gemonteerd en de versnellingsbak van ZF was met een Fichtel und Sachs drukgroep en frictieplaat. De stuurinrichting was van het ZF-Ross wormtype. De motor was een viercilinder Magirus luchtgekoelde dieselmotor, maar een V-6 van hetzelfde merk zou ook passen (Motorkracht was in die tijd importeur van Magirus-Deutz).
Lastiger wordt het door het feit dat het merk MK in het artikel van ‘Auto- en Motortechniek’ artikel niet genoemd wordt en Georgano over dat merk MK meldt dat er via Motorkracht gewone, echte Magirussen naar Spanje werden geëxporteerd met als merk MK omdat ze daar in Spanje niet zo kapot waren van Duitse merken vlak na de oorlog. Die Spaanse MK’s hadden het merk MK pontificaal op de grille staan. Op de foto’s van het prototype is de grille merkloos.
Kortom, Wie kan er meer vertellen over die echte MK vrachtwagens? Informatie over de “Spaanse” MK’s is uiteraard ook van harte welkom.
4 november 2021: Opako de Ronde vond een foto van een ander type met het MK-embleem op de neus.
4 november 2021: Ook Bert Klanderman kwam met een foto.
4 november 2021: Alex Miedema geeft op zijn website Buzzybeeforum.nl informatie over het merk MK.
4 november 2021: Jan Clevering meldt dat er net een buitengewoon compleet overzicht van Spaanse vrachtwagenmerken is uitgegeven in Spanje. Dat zou wellicht een goed aanknopingspunt kunnen zijn. Het boek heet 'Nuestros Clasicos Industriales 1950-1990'. 320 pagina's over de Spaanse commerciële voertuigbouw, geschreven door Javier Navarro.
4 november 2021: Paul Vlemmings heeft nog een stukje over de MK gevonden in het boekje 'Truck, De 80-jarige geschiedenis van het wegvervoer' van Hans Kuipers. Dat boekje is van 1983. Daarin worden weer die zes gebouwde trucks genoemd. De vermelding in de encyclopedie van Georgano is van 1979, dus wie wie heeft overgeschreven is nog even de vraag. Bij de vermelding in Georgano worden immers de initialen JFJK vermeld. Als die te herleiden zijn tot Hans (Johannes?) Kuipers dan is het cirkeltje rond. Ook leuk om in het boekje van Kuipers te lezen dat de MK-tekeningen door Hogra gebruikt zijn bij het opzetten van hun fabriek.
14 maart 2022: Henk Stemerding heeft een kleine aanvulling. Hij schrijft: “Mijn vader had in de jaren vijftig twee Magirus Deutz. Door uitbreiding zocht hij een vrachtauto met meer laadvermogen en een lange laadbak. In 1960 had Citam Arnhem een oplossing gevonden bij Motorkracht Hoogeveen. Motorkracht heeft bij een bus chassis eenvoudig een extra achteras gemonteerd. Een bus chassis is langer en heeft ruimte voor een extra as. De as een sleepas verhoogde het laadvermogen tot 14400 kg.
Het was niet altijd een succes bij het rijden in wat los zand of met sneeuw slipte de vrachtauto vrij snel. Wanneer de sleepas wat meer belast werd hadden de wielen van de aandrijfas onvoldoende grip. De cabine is bij Motorkracht Hoogeveen gemaakt, de laadbak bij Suselbeek Silvolde. De vrachtauto is ingezet bij het betonvervoer van de Meteoor. Het Embleem MK zat voorop de grille van de motorkap. Zie de foto hieronder”