logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Een Opel? Of toch niet?

opel van rijn 1

25 juli 2016: Henny van Rijn-van der Esch uit Zwijndrecht schrijft: “Op deze foto staat onze opa bij zijn auto. Wij vragen ons af of dit de Opel is die hij kocht in juli 1935 (klik hier voor een grotere foto). Van de aankoop van een Opel in die tijd hebben wij nog een aantal papieren: een orderbevestiging, een aankoopbevestiging, een rekening en een kwitantie. Die auto is gekocht bij de N.V. v/h Willem van Twist te Dordrecht. Op de rekening, gedateerd 6 juli 1935 staat: Voor aan U verkocht een gebruikte Opel Sedan, motornummer 29396, chassisnummer L 4568. Mocht het niet de Opel zijn, weet iemand dan welk merk en type het wel is? De foto wordt opgenomen in een levensbeschrijving van onze grootvader.”

Wie kan zeggen of dit inderdaad een Opel is?

27 juli 2016: Volgens Hans Jurriëns is dit geen Opel, maar een Citroën B2 van omstreeks 1924 met een bijzondere carrosserie.

27 juli 2016: Ook Albert Koops en Ed Beekman zijn van mening dat dit een Citroën B2 (vanaf 1922) moet zijn.

27 juli 2016: LET OP! We kregen een nieuwe foto waarop de achterkant van de Citroën beter te zien is. Blijft de vraag... wat is dit voor carrosserie?

28 juli 2016: Jac. Stienstra meldt: "De vermeende Opel die een Citroën B2 blijkt te zijn is volgens mij een tot “Conduite Interieure” omgebouwde B2 Tourer, Landaulet, Coupé, Coupé de Ville of Taxi. Deze geheel of gedeeltelijk open auto’s hadden net als de auto op de foto een kleiner deurtje voor de chauffeur en een grotere voor het passagiersgedeelte met daartussen een paneel. Waarschijnlijk was dat zo geconstrueerd om de stijfheid van de open carrosserie te waarborgen. Bij ombouw tot een gesloten wagen was het dan het eenvoudigst en dus goedkoopst om op de bestaande constructie voort te bouwen en dat op te lossen door een smaller raam boven het tussenpaneel te plaatsen."