logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Een raar kenteken? (Overgangskenteken)

kenteken-dion-truck3 december 2011: Dion van Zante vond een oude foto waarop waarschijnlijk zijn grootvader staat afgebeeld. Hij zou graag het merk van de vrachtwagen willen weten.
Maar wat opvalt is het kenteken met alleen de cijfers 10474. Daar hoort toch een letter voor? Het lijkt niet alsof er een stuk van de plaat is afgebroken. Wie weet hier een verklaring voor?

kenteken-dion-truck-1
8 december 2011: Volgens Jan-Willem van der Krol is de vrachtauto gezien de styling een Chevrolet uit 1934 of 1935

Op 6 februari 2012 schrijft Louis van Telgen: "Dit kenteken is een zgn. overgangskenteken. De getoonde Chevrolet truck is kennelijk al vroeg gevorderd door het Nederlandse leger, want het heeft namelijk achter de voorruit de voor militaire voertuigen kenmerkende diagonale driekleur met daarin het wagenparknummer. Aangezien de militaire voertuigen voor 1939/1940 een provinciaal kenteken hadden en dat die rond 1939/1940 vervangen werden door een militair kenteken (oranje plaat met zwarte cijfers en letters) heeft een aantal voertuigen een korte periode een zgn. overgangskenteken gehad, en dat is wat hier te zien is. Het nummer 10474 zou wellicht ook nog eens het wagenparknummer kunnen zijn, aangezien bij het nieuwe militaire kenteken veelal het wagenparknummer gebruikt werd in samengebruik met het legeronderdeelnummer, echter voertuigen van het depot motordienst hadden geen legeronderdeelnummer, maar alleen hun wagenparknummer op dat nieuwe militaire kenteken staan. Ik vermoed dan ook dat deze Chevrolet ondergebracht was bij het depot motordienst."