logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Merk van de auto van de dorpsarts

Goor jaren20 auto van dr
11 februari 2020: Marcelle van Bemmel vond in de familiearchieven deze foto van een dorpsarts uit Goor (Overijssel). De foto zou rond 1930 zijn gemaakt. De vraag is helder… wie weet welk merk auto dit is en welk bouwjaar? Klik hier voor een grotere versie van de foto.

14 februari 2020: Volgens Peter Van Inderdael is dit een Belgische Minerva van tussen 1919 en 1923 (gezien het ontbreken van voorremmen). Vermoedelijk een 30 CV. Opvallend is dat het een 3-deurs koetswerk is.

17 februari 2020: Volgens Ariejan Bos had Minerva nog tot zeker midden jaren '20 een rechts stuur. De bedieningshendels zaten meestal rechts van de bestuurder, soms buitenboord, vaak ook binnenboord. Een portier aan die kant was dus eigenlijk onpraktisch en daarom was het de gebruikelijke locatie voor het reservewiel (niet in dit geval!). Vaak werd het portier daar
weggelaten, maar er zijn ook wel voorbeelden bekend van carrosserieën waarbij de schijn van een voorportier werd gewekt door alleen de contouren ervan aan te geven.