logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: de geschiedenis van een brandweerauto

land-rover-houben-128 mei 2012: De Familie Houben uit Kerkrade heeft enige jaren geleden een Zeeuwse Land-Rover uit 1953 gekocht. Zo te zien een normaal exemplaar, niets bijzonders. Maar omdat er op diverse plekken rode verf zichtbaar was onder de groene en er meerdere openingen in het voorfront waren kwam de gedachte dat dit wel eens een brandweerwagen kon zijn geweest en dat was heel zeldzaam omdat er in totaal maar 100 stuks van deze originele fabrieksbrandweer Land-Rover Series 1 80' gemaakt zijn, daarvan maar 30 links gestuurde modellen en van deze is er maar één exemplaar naar Nederland geleverd.

Navraag over de chassisgegevens bij het fabrieksarchief in Engeland leverde het volgende op. Deze auto was inderdaad die ene ooit in Nederland brandweerwagen en werd op 16 januari 1953 uitgeleverd naar de Nederlandse importeur Englebert in Den Haag. Verder is alleen bekend dat de wagen naar hoogstwaarschijnlijk naar Zeeland is gegaan of naar een van de Zuid-Hollandse eilanden.

Dan ontbreekt een stuk geschiedenis. Pas op 2 september 1955 krijgt de auto een Nederlands kenteken bij autobedrijf H. van der Vlist uit Gouderak (ZH). In 1965 kwam de auto terecht bij een camping in Overberg waar hij gebruikt werd voor allerhande werkzaamheden op het terrein. Hij was toen al niet meer voorzien van brandweer materiaal (pomp, slangen, watertank etc.) Bij deze camping wist men wel dat het ooit een brandweerauto was geweest maar dat hun vader de auto ooit zo kaal van een handelaar had gekocht. Hij is bij de camping tot 2003 in gebruik geweest.

land-rover-houben-2
Het feit dat dit die enige originele Nederlandse brandweer wagen was heeft de fam. Houben doen besluiten de auto helemaal in zijn oude staat terug te brengen. De restauratie begon in 2010 en is nu zo goed als voltooid. Ze hebben in Engeland het ontbrekende brandweer materiaal kunnen traceren om de wagen weer geheel compleet te maken. Er zijn momenteel maar zes exemplaren van de 80' brandweerwagen bekend waarvan twee links gestuurde exemplaren.

land-rover-houben-3

Nu de vraag: waar was deze brandweerauto van 1 januari 1953 tot 2 september 1955? Had hij in deze tijd mogelijk een provinciaal kenteken of was hij op een bedrijfsterrein ingezet zonder kenteken? Het is ook vreemd dat een brandweerkorps een nieuwe wagen na twee jaar al van de hand deed. Gezien de leverdatum zou hij wel eens in de Watersnoodramp terecht kunnen zijn gekomen en vanwege de schade die daar was opgelopen van de hand zijn gedaan. Wie helpt met het oplossen van dit raadsel?

20 april 2013: Dankzij Fer Cools is er wat meer informatie gekomen via de zoon van v.d. Vlist. Zij hebben de wagen in 1955 op een openbare verkoop gekocht en naar huis gereden. Daar werd het complete brandweermateriaal uitgebouwd en op zolder gelegd. Deze spullen zijn daar een 20 jaar blijven liggen en toen weggegooid. Maar zou er ergens nog informatie te vinden zijn over openbare verkopen in die tijd in Zeeland of Zuid-Holland? (Domeinen?).

28 juli 2013: Ook dankzij speurwerk van Fer Cools is nog wat boven water gekomen. De Landrover zou een flink ongeluk hebben gehad en daarna zijn afgeschreven. Hij zou destijds in gebruik zijn geweest in de regio Dordrecht / Spijkenisse. Hij is daarna via een openbare verkoop verkocht. Misschien helpt dat nog de eerste eigenaar te vinden.