logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: informatie over de NSU Cavallino

24 oktober 2017: Een vraag van F. van Kuringen… De Rotterdamse firma van Oorschot importeerde onder andere NSU bromfietsen die ze naar eigen believen in elkaar zetten, waardoor er heel aparte modellen ontstonden. Zo ook de NSU Cavallino die ze in 1953–1954 gingen verkopen, terwijl de NSU fabriek pas in 1957 dit model brommers begon te maken. De Nederlandse NSU's kregen het framenummer VOKA - met een vier- of vijfcijferig volgnummer. De vraag is waar de afkorting ‘VOKA’ voor staat. Waarschijnlijk staan de eerste twee letters voor ‘Van Oorschot’, maar dan...? Wie kan hier meer over vertellen?

26 oktober 2017: Kees Dekker van het automuseum Schagen kent iemand die veel van NSU's weet en vroeg hem om een reactie: "De Cavallino is nooit bij NSU gemaakt, maar in Italië en werd verkocht via de NSU dealers. Van Oorschot heeft ook Cavallino's gemaakt met onderdelen uit Italië en de motor van de NSU Quickly vanaf ongeveer 1958. De Cavallino heeft een 3 versnellings motor en die kwam in 1958 op de markt.
De NSU importeur in Italië heette VOK & MACOLA. Deze heeft diverse motoren met NSU motor van 98cc, 125cc en 250cc in Italië laten maken. Vermoedelijk is deze importeur ook verantwoordelijk voor het produceren van de Cavallino. De ingeslagen frame identificatie zou dus van deze importeur kunnen zijn. Het behoort namelijk gelezen te worden als VOK-A 1234. Tot zover wat ik er over kan vertellen, het is voor een groot deel berustend op verhalen want er bestaat geen geschreven geschiedenis van."

27 oktober 2017: reactie van F. van Kuringen: "Het bovenstaande verhaal klopt ook niet helemaal, want ik ken iemand die die een Cavallino heeft van 1955 met twee versnellingen. Dat de frames van VOKA afkomstig waren geloof ik direct want daar ging Van Oorschot ze ook halen en maakte er een Nederlandse Cavallino van door er een eigen voorvork en spatbord aan te hangen. En NSU is zelf begonnen in 1957 tot 1960 met Cavallino's te bouwen met 3 versnellingen. In 1958 is de opvolger, de TT, gekomen. We weten er allemaal een beetje van, maar de juiste geschiedenis zullen we nooit te weten komen, want ik vermoed dat degenen die het kunnen weten allang dood zijn. Maar blijft er nog een vraag over: waarom staat er alleen op Nederlandse frames VOKA en op de rest niet? Nietemin toch bedankt, ik weet nu dat VOKA Italiaans is."