logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: onbekende voertuigen

auto-001-jordaan-1

23 april 2015: Chris Sangers is in het bezit van een foto die is gemaakt te Amsterdam voor het gebouw Odeon. Op de foto staan voor hem onbekende voertuigen en kentekenen. Hij vraagt of iemand hem daar wat meer over kan vertellen en misschien het bouwjaar achterhalen van de voertuigen. Ook is het aardig om te weten waarvoor deze auto's werden gebruikt.

Aanvulling van webmaster Rutger Booy: De kentekens zijn afgegeven in Noord-Holland; de vlag achterop zou Frans kunnen zijn en de afkorting op de zijkant lijkt NTF. Kunnen deze voertuigen gebruikt zijn voor munitietransport tijdens het Jordaanoproer in 1934? Klik hier voor meer details van de vrachtwagens.
Heeft u een idee?

24 april 2015: Reg Mulder van het Groninger Archief meldt het volgende: "Dit zijn destructor vrachtwagens, gebouwd voor het transporteren van slachtafval van slagerijen en kadavers van veeboeren (naar bijvoorbeeld lijmfabrieken). Deze wagens zijn dus zo luchtdicht mogelijk gebouwd, bovenaan de achterklep zie je de takel voor zware karkassen. De davidsster op de 4 wagens, betekent dat deze wagens alleen bij joodse slagers het afval haalden, ook slachtafval moet kosjer worden opgehaald (maar hoefde niet kosjer verwerkt te worden). De driehoek weten we helaas niet."

Aanvulling webmaster: Met deze wetenschap is het ook makkelijk de betekenis van de afkorting NTF te achterhalen. Deze staat voor: Thermo Chemische Fabriek.

7 juli 2015: Erik Dijkstra vult aan: "De reactie van Reg Mulder is correct, het gaat om kadaverwagens van de Nederlandse Thermochemische Fabriek te Bergum. Het hoofdkantoor van deze firma bevond zich in Amsterdam, vandaar de G-kentekens. Het bedrijf is opgericht in 1926 en begon met een zestal T-Fords. In 1928 kwamen de eerste A-Fords en ik vermoed dat deze foto toen is gemaakt. De betekenis van de ster en driehoek achterop de foto is mij niet bekend. De drie gekleurde vlakken heb ik ook niet eerder gezien. Mijn opa zal waarschijnlijk in een van deze auto’s hebben gereden. Vandaar mijn interesse. Ik heb een Facebookpagina over de N.T.F. Deze kun je vinden op Historie NTF Burgum."

8 juli 2015: Anne-Marie Oudejans is zelfstandig onderzoeker geschiedenis destructie. Na lezing van het bovenstaande zit ze met een aantal vragen: "In de reactie van Reg Mulder van het Gronings Archief van 24 apr. 2015 staat dat het slachtafval ook kosjher zou moeten worden verwerkt. Bij mijn onderzoek naar de geschiedenis van de destructiebedrijven in Nederland ben ik daarover niets tegen gekomen. Er was – voor zover mij bekend – ook nergens een destructiebedrijf, die specifiek kosjher zou werken. De NTF is indertijd door Joden opgericht maar verschilde volgens mij in niets van de andere destructiebedrijven (toen nog in het buitenland) Ook heb ik werkelijk geen idee hoe een dergelijke procedure en/of proces zou hebben gewerkt. Kan iemand mij aan deze informatie helpen? Of Is het symbool wel als Jodenster bedoeld Of is het gewoon toch wat anders?"

Meer informatie over de geschiedenis van de Nederlandse destructiebedrijven valt hier te lezen en de algemene geschiedenis staat hier.