logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Merk van de melkauto

melkauto 1947 bas
16 oktober 2017: Conam-lid Bas de Voogd doet onderzoek naar het vroege automobilisme op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Daarbij stuitte hij op deze foto’s van een melkauto die in maart 1948 in de sloot is geëindigd. Deze trekker met oplegger was in elk geval in 1947 nog in gebruik bij melkfabriek De Volharding in Sommelsdijk. Wie kan Bas iets meer vertellen over het merk van deze vrachtwagen?

17 oktober 2017: Het antwoord komt van Richard Enters uit Frankrijk. Volgens hem is het een Amerikaanse FWD SU-COE ex militaire wagen uit 1942. Hiervan zijn er vele na de oorlog in het bedrijfsleven terecht gekomen bij gebrek aan nieuw materieel.

23 oktober 2020: Jef Martens heeft als fervente ‘fan’ van de FWD SU COE een opmerking over bovenstaande reactie. Hij schrijft: “Op deze vraag kwam het antwoord dat betreffende wagen een FWD SU COE is. Mijns inziens is dit enkel gedeeltelijk waar en is het alleen de cabine van een FWD SU COE. Deze conclusie maak ik uit de beoordeling van de vooras van betreffende wagen. De as lijkt met té smal en tevens heeft de FWD SU COE een zeer specifieke ‘wieldop’.“