Postkaarten van garages
Jan Bakker heeft een verzameling van postkaarten met garages.
Bij enkele geeft hij toelichting.
Parkhotel Amsterdam
Jan Bakker heeft een verzameling van postkaarten met garages.
Bij enkele geeft hij toelichting.
Parkhotel Amsterdam
Door de jaren heen werden de Amerikaanse merken van General Motors na 1909 door verschillende garages verkocht.
Er waren verschillende hoofdimporteurs. Cadillac werd lang uitsluitend door Landeweer in Utrecht ingevoerd en later door Kroymans.
Het best verkochte merk was Chevrolet dat vaak in de advertenties werd gepresenteerd.
|
Klik hier voor het overzicht van de artikelen over garages die in de Conam Bulletins vanaf 1991 zijn verschenen. Daar staat de link om de PDF met 200 pagina's te downloaden.
4 april 2017: Conam heeft zich voorgenomen een garageproject te starten om alle dealers, agenten, concessionairs, subdealers en garagebedrijven van personenauto's, trucks en motorfietsen in kaart te brengen die er in Nederland zijn geweest. Dit zijn er meer dan 10.000. In de afgelopen vier jaar zijn een stuk of honderd autobedrijven beschreven. In de komende jaren zal de focus liggen op het beschrijven van autobedrijven waar interessante gegevens van gevonden kunnen worden.
Hierbij is hulp van buiten de Conam welkom, met name van garagisten en personen die in garages hebben gewerkt.
De directe aanleiding van het Garageproject is het dealerboek, waarover Conam-lid Dik Som in het Conam Bulletin publiceerde. In dat dealerboek beschreef Renault-inspecteur J. Lewin in de jaren dertig alle Renault-agenten in Nederland plus hun concurrenten. Klik hier voor de pdf. Het boek is gemaakt voor gebruik binnen de Renault-organisatie en voorzien van foto's van alle beschreven garagebedrijven.
De Facebook pagina "Foto's van oude garage en benzine-stations" waar vele honderden mooie foto's op staan, staat los van het garageproject.
Hoeveel garagebedrijven zijn er eigenlijk?
De nadruk van de garages die op deze site beschreven worden ligt op garages die voor 1975 actief waren. John Mulder, die met het idee kwam om garages te gaan beschrijven vond interessante gegevens.
O.a. uit ‘mobiliteit in cijfers auto’s 2021 – 2022’, een gezamenlijke uitgave van BOVAG/RAI (september 2021)
Zo waren er in 1975 6.590 autobedrijven (waarvan 3.900 dealers). Het gaat om BOVAG-leden, inclusief filialen. Het hoogtepunt lag in de jaren 1980-1990 (toen er rond de 7.000 autobedrijven waren waarvan 4.000 - 4.500 dealers). Sindsdien lopen beiden langzaam terug, waarbij telkens het aantal dealers iets harder terugloopt, dan het totaal. Er blijven dus relatief steeds meer universele autobedrijven over.
Per 1 januari 2021 waren er 4.932 autobedrijven, waarvan 1.795 dealers.
Op deze site zullen PDF's worden toegevoegd van adreslijsten die jaarlijks werden uitgegeven met duizenden namen en adressen van garages.
Hoeveel garages hiervan beschreven gaan worden hangt sterk af van de bronnen buiten de Conam zoals de merkenclubs, de garagebedrijven, de Fehac en de Bovag.
Belangrijke bronnen over garages zijn Delpher en historische tijdschriften zoals De Auto die van 1903-1968 verscheen, de Autokampioen, der Revue der Sporten.
Hoe wordt de informatie gepresenteerd?
Op deze website komen beschrijvingen van garagebedrijven waar noemenswaardige informatie zoals beschrijvingen, foto's en advertenties van gevonden wordt.
De wijze van presentatie zal sterk verschillen per garagebedrijf.
Van auto-importeurs is zeker veel te vinden en van hen staat al veel op de Conam site.
Verder komen er links op te staan naar websites die de garages beschrijven, met name over hun historie.
Heemkundige kringen kunnen ook bronnen zijn omdat garages in steden en regio's een belangrijke plaats innamen.
Diverse Conam-leden en anderen schreven boeken over garages.
Anton Janssen schreef een boek van maar liefst 420 pagina's over één garagebedrijf, namelijk het Nijmeegse garagebedrijf van L.A. Moll's Atim.
Die diepte lijkt slechts voor een paar bedrijven weggelegd.
Anton weet verder veel van Aertnijs uit Nijmegen, dealer van o.a. Benz, Darracq en Mors waarvan waarschijnlijk gesteld kan worden dat hij de eerste grote garage had in 1898.
Frans Smelt heeft diverse boeken geschreven waaronder De Zaak, de geschiedenis van het autobedrijf Smelt.
Dit boek werd beschreven in Conam Bulletin 2-2012 door Fons Alkemade.
Jac Maurer schreef in 2021 het boek ’De Maastrichtse autopioniers’.
In november 2021 verscheen het boek “Een familie van Ondernemers”. In het boek beschrijft Conam lid Paul Vlemmings, samen met Piet, Monique en Conam lid Lambert van der Meulen, het verhaal van deze ondernemende familie.
We hopen dat de auteurs toestemming geven om de PDF's van hun boeken in het geheel of gedeeltelijk op deze site te mogen plaatsen.
Verder hopen we dat er meer boeken zullen worden samengesteld over garages.
De Conam heeft een boekenfonds en steunt schrijvers die over autohistorie schrijven.
Adresboeken en lijsten
Conam-lid Fons Alkemade heeft lijsten van garages samengesteld. Klik hier voor een voorbeeld van garages uit Lisse.
Er zullen ook lijsten van dealers/importeurs worden geplaatst in deze site.
Klik hier voor een overzicht van de dealers uit 1950 van bijna 50 merken. Op de lijst ontbreken o.a. de merken van General Motors.
Er zijn zeer speciale garageboeken zoals een Ford-gids uit 1939 van John Mulder.
Deze telt 262 pagina's met foto's en beschrijvingen van de filialen, Sub- of Service Dealers van Ford die in Nederland gevestigd waren.
Het geeft een goede indruk hoe de kantoren, werkplaatsen, magazijnen, showrooms en het personeel er toen uitzagen van de circa 100 garages die er in 1939 waren.
In de dertiger jaren van de vorige eeuw werd een zekere heer J. Lewin (een Engelsman?) er in Nederland op uitgestuurd om alle 27 hoofdagenten van Renault in de Franse taal in kaart te brengen. Zijn reis door ons land werd vastgelegd in een lijvig boek. Jac Mauer schreef er dit stuk over in het Conam Bulletin 1-2003.
De Conam heeft diverse adresboeken waaronder die uit:
- 1929
- 1931-1932
- 1950 (merkgarages)
- 1956
Dit zijn doorzoekbare PDF's. (Als er geklikt wordt verschijnt deze in de download map)
We zullen er meer gaan zoeken.
Er zijn veel lijsten met garagebedrijven.
Zo heeft Conamlid Ab Claasen een adreslijst beschikbaar gesteld die door een voormalig collega van hem is gemaakt met garages in Den Haag, Rijswijk, Leidschendam, Voorburg en Wassenaar uit de periode 1899-2004.
De PDF van de lijst telt 70 pagina's met in totaal bijna 3.500 garages. Per adres staat wanneer de garage actief was met de namen die de garages in de loop der jaren kregen.
Hoe gaan we nu verder?
De verwachting is echter dat de meeste informatie van buiten de Conam aangeleverd zal worden.
Rutger Booy, de webmaster van de Conam heeft in de afgelopen 20 jaar praktisch de hele Conam website gevuld en zal ook meewerken aan het garageproject.
Jan Bakker verzameld postkaarten, klik hier voor die postkaarten met garages uit zijn collecties.
Koen Ongkiehong helpt mee om de website te vullen en heeft een start gemaakt door enkele garages op de site te plaatsen die Amerikaanse auto's verkochten.
De Conam wil graag samenwerken met de merkenclubs, de Fehac en de Bovag.
Verder zal het garageproject onder de aandacht worden gebracht bij instanties die zicht met historie bezighouden zoals de Oud-Rotterdammer, de Haagse Tijden, de Oud Amsterdammer.
De meest interessante garages zijn die waar veel informatie (tekst en foto's) van bekend is zoals: naam en adres, ontstaansgeschiedenis, oprichters en aandeelhouders, informatie over de oprichters, de jaren dat de garage actief was, de activiteiten, de merken die verkocht of onderhouden werden, indeling van de garage (showroom/werkplaats/magazijn/kantoor), locaties en eventuele filialen, overnames, aantal werknemers, verkoopaantallen, de klanten.
Garage informatie zoeken in de Conam Bulletins, op internet en bij de NCAD
In de Conam Bulletins (in totaal ca. 5.000 pagina's) van de afgelopen 30 jaar zijn heel wat garages beschreven.
Ongeveer 3% van de artikelen in het Conam Bulletin gaat over garagebedrijven.
Deze informatie is verzameld en in een PDF gezet van meer dan 200 pagina's.
Klik hier voor het downloaden van de PDF (Als er geklikt wordt verschijnt deze in de download map)
Bij het NCAD zijn veel autotijdschriften gedigitaliseerd waarin garages staan beschreven.
De Conam heeft bij het NCAD een verzoek ingediend om de daar beschikbare digitale bestanden te mogen gebruiken om informatie te vinden over garages.
Bij de merkenclubs zal het verzoek worden neergelegd of hun leden informatie willen delen over garages waar interessante informatie van beschikbaar is.
Veel garages hebben op hun websites informatie staan over hun geschiedenis.
Deze garages kunnen benaderd worden met het verzoek om dat de Conam deze op de site mag zetten en of garages meer van historie op hun websites plaatsen.
Verder zal er via familie van (oud)eigenaren en (voormalig) personeel van garagebedrijven informatie gevonden worden.
Soms is het verrassend wat er op internet gevonden kan worden.
Bijvoorbeeld van garage Louisse uit Goes. Op Delpher staan veel kranten met advertenties en interessante beschrijvingen van deze garage. Op Youtube staan twee video's over garage Louisse.
Van start met garages van Amerikaanse merken
Koen Ongkiehong heeft grote interesse in Amerikaanse merken en hun dealers. Op zijn site heeft hij advertenties geplaatst uit diverse kranten van de grote drie: GM, Chrysler en Ford.
De kleinste was American Motors (o.a. Jeep) die in Nederland geïmporteerd werd door HAI. Op de Conam site staan al heel wat advertenties van hen.
Er staan meer dan 6.000 advertenties op de Conam site!
Op de website van HAI staat maar weinig over hun historie. De Conam zal bedrijven benaderen met de vraag of zij genegen zijn meer historie op de website te plaatsen en/of dat de Conam historische informatie kan krijgen en mag plaatsen. Het kan best zijn dat garages bewust niet over historie publiceren op hun eigen sites.
Koen bezocht als tiener de dealer in de 2de Schuytstraat waar de toenmalige modellen van AMC zoals Gremlin, Hornet, Pacer, Matador en Ambassador werden verkocht door Van der Valk en Co waar een van de eerste Conam leden Frans Vrijaldenhoven adjunctdirecteur is geweest. Na het overlijden van Frans Vrijaldenhoven maakte Koen kennis met diverse Conam leden en is lid geworden.
Een bekende dealer in Den Haag van Chrysler producten was Zoet. Het toeval wil dat het ingenieursbureau Tebodin waar Koen ging werken in de beginjaren boven Zoet aan de Koninginnegracht 1 was gevestigd waar de toenmalige directeur een Dodge Dart kocht. Zoet is nog steeds actief en Koen zal contact opnemen om meer informatie te krijgen over de historie.
Er zijn meer dan 100 garages geweest die Amerikaanse wagens van GM hebben verkocht. In 1928 waren er meer dan 70.
Na de devaluatie van de dollar in 1973 waren er bijna 50 dealers waaronder Pietersen in Rotterdam/Schiedam en H. J. de Groot, Eerste Tilburgse Automobiel Garage in Tilburg waarover een zeer uitgebreide website is gemaakt.
Verder was er parallelimport van Amerikanen zoals Euro Auto Service in Schiedam, Eglass in Rijssen en Hessing de Bilt.
Het uitgangspunt is dat Conam-leden dit ook willen doen voor hun favoriete merken en wij via merkenclubs historische informatie krijgen van hun merken.
Momenteel er in Nederland auto's van bijna 70 merken te koop. In de afgelopen 120 jaar zijn er in totaal meer dan 500 automerken verkocht.
Klik hier voor een overzicht van deze merken.
Kan iedereen helpen?
Gegevens over de garages zijn zonder een inlogcode toegankelijk deze Conam-site.
De Conam nodigt iedereen van harte uit om mee te doen. Een mailtje met bronvermelding (!) is voldoende om het op de Conam-site te publiceren.
We respecteren fotorechten, want tenslotte vragen wij ook van de bezoekers op onze website dat te eerbiedigen.
Ken jij of heb jij een beschrijving en foto's van een garagebedrijf?
Wil jij meedenken over de vormgeving? Heb je ervaring met structuren en thesaurussen of wil je als aanjager functioneren voor de garagebedrijven in jouw regio, geef je dan hier op
De nadruk zal liggen op importeurs en garages van voor 1980 die auto's verkochten en onderhielden.
Overzichten van importeurs staan op deze site bij Historie. In totaal zijn er meer dan 600 merken van auto's, motoren en trucks. Elk merk heeft een of meer importeurs gehad.
Voor bijzondere garages gericht op onderhoud van specifieke wagenparken is ook plaats. Bijvoorbeeld van de Gruyter, garages van uitvaartbedrijven, ziekenvervoer, brandweer.
In de bovenstaande tabel staan garages waarvan noemenswaardige informatie is verzameld.
De verwachting is dat van veel garages geen noemenswaardige informatie gevonden zal worden. De adresboeken geven een opsomming van de garages.
Heeft u informatie van garages waarvan u denkt dat deze interessant is voor plaatsing op deze site?
Dan wordt het op prijs gesteld als u die wilt sturen naar
Ook aanvulling is welkom op de garages die in het overzicht staan.