logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

N.V. van Zijll's Auto- en Motorhandel, Arnhem


In het tijdschrift De Auto van 1 april 1925 stond het volgende geschreven over Zijll:

Een Nieuw Auto-Paleis te Arnhem.

Nieuwe garages !

O-la-la, schier iedere maand wordt er een in deze druk be-automobiel'de contreien geopend. Er verrijzen zelfs ware auto-paleizen, en gewis maakt te Arnhem het geweldig etablissement van de Fa. Moll, die twee showrooms boven elkaar construeerde, den indruk van een paleis. Meer nog dan aan showrooms doet zichde behoefte gevoelen aan goede garageering. En in het Geldersch Haagje was men, tenminste in ’t hartje der stad, in dit opzicht niet verwend. Totdat men ineens uit den brand was !

Iedereen in de auto- en motorwereld kent Van Zijll. Als er een motor-rot is, dan is Van Zijll het toch. Was hij niet onze nationale kampioen op de tuftuf?

Werd hij niet als Nederlandsch team-rijder naar Engeland afgevaardigd, welk team toen den Worcester-Cup won? En was hij niet mede een der rijders van de Geldersche Club, die het Clubkampioenschap van Nederland wist machtig te worden ?

Nu is Van Zijll meer dan motorrijder geworden. Hij heeft n.l. achter zijn naam ook dezen titel gekregen: Directeur der N. V. Van Zijll’s Automobielen- en Motorhandel te Arnhem, welke gevestigd is op het Velperplein 12, met een achter-uitgang in de Spoorwegstraat 6.

Hij wordt in deze functie ter zijde gestaan door den adjunct directeur Versendaal, een jongere kracht, wiens naam al evenzeer in de motorsport bekend is, en die na het goede voorbeeld van Van Zijll wel mede den een of anderen dag onder de kopstukken onzer snor- en bromsport zal uitmunten.

Beiden nu, èn Van Zijll èn Versendaal, besturen daar te Arnhem een inrichting, waarop de Geldersche hoofdstad trotsch mag zijn. Achter een keurigen showroom, waarin tal van Chevroletjes en Buicks op koopers te wachten staan, komt men in de eigenlijke garage, die werkelijk, zonder overdrijving, een grootschen indruk maakt. Boven den ingang zijn de kantoren der firma gelegen. Aan den achterkant, bij de Spoorwegstraat, zijn de motorrijwielen ondergebracht, die tevens in een luxueuse showroom een plaatsje vinden. Terzijde van het geheel bevindt zich een ruime waschplaats, en daarachter zijn de monteurs in een flinke werkplaats, voorzien van een modern laad-station, aan den arbeid. Op

een boven-verdieping is verder nog een magazijn van onderdeelen ingericht, waarop een landsimporteur terecht trotsch zou zijn. Wij brengen van het een en ander bij dit artikeltje enkele foto’s.

Zoo ziet de lezer op de groote kiek de ruime garage. In de medaillons zijn links afgebeeld de heer Wm. van Zijll, rechts de heer C. C. H. van Versendaal.

Arnhem is, gelijk gezegd, een model-inrichting rijk geworden. Van Zijll, die op sportgebied zoo vaak eerste was, heeft gezorgd, op commercieel gebied in de plaats zijner inwoning mede aan de spits te gaan. Wij wenschen hem en zijn adjunct-directeur, den heer Versedaal, een mooie toekomst.

Na het kapioenschap in de sport.... het kampioenschap in den arbeid !

a16 Groot

Het garagepand van Van Zijll stond op de hoek van het Velperplein en de Spoorwegstraat te Arnhem. De garage was gevestigd in een negentiende-eeuwse villa, die door Rotshuizen werd verbouwd en uitgebreid met diverse vleugels, onder andere een werkplaats en een showroom. Rotshuizen beeldde de bijzondere metselwerken rond de vensters van de showroom af in zijn boek 'Steenconstructieleer'. Rotshuizen was zelf klant en kocht bij de garage een Chrysler Airflow, een van de eerste gestroomlijnde auto's. Het autobedrijf is verhuisd en de panden bestaan niet meer. (bron Rotshuizen, E.J. / BUVANI 1929-1934) 

 Van Zijll was op verschillende locaties in Arnhem gevestigd waaronder aan het Velperplein 10.
Op een van de foto's zijn Chevrolet taxi's te zien van modeljaar 1971 die Van Zijll leverde aan Chris van Holten in 1970.

Diverse foto's zijn afkomstig van de Facebookpagina Oud-Arnhem.

De oude advertenties zijn afkomstig van www.delpher.nl.

We willen de informatie over Van Zijll graag aanvullen.
Heeft u informatie (bijv. foto's, verhalen) dan kunt u die mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .