logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Ter Heegde, Enschede

Ter Heegde en Vauxhall in Enschede

door Reyer Gerritsen (lid van de Vauxhall Owners Club Holland)

In het begin van de vorige eeuw, om precies te zijn in 1908, begint Bernhard ter Heegde sr. in Enschede met een handel in haarden, kachels, rijwielen en naaimachines. Kort daarna wordt hij de eerste importeur van Miele wasmachines, wringers en stofzuigers en ook melkmachines.
In 1938 bouwen Bernhard Ter Heegde en zijn zwager W. Damhuis een nieuw pand aan de Hogelandsingel in Enschede. Het pand voorziet in een garage met daarboven twee woonhuizen.
Het bedrijf wordt de “Singel Garage” genoemd en er worden o.a. Oldsmobiles verkocht. De connectie met General Motors in de Verenigde Staten van Amerika is gelegd!
Ook worden er andere merken auto’s en vrachtwagens verkocht. Het dealerschap van Skoda en GMC-vrachtwagens is dan inmiddels ook een feit. Vauxhall en Bedford staan ook op de verkooplijst van het bedrijf. In de jaren 1950 wordt er uit Denemarken een Vauxhall geïmporteerd.
Het betreft een Vauxhall 20/60 R-type Richmond uit 1929. De auto wordt gerestaureerd en zal binnen de firma blijven tot het einde in 1980. Liefdevol wordt de auto “opa” genoemd.

De zaken gaan goed in Enschede met de verkoop van met name de Vauxhalls en Bedfords die als zoete broodjes over de toonbank gaan. Vooral na de 2e wereldoorlog kiezen veel mensen voor een Vauxhall i.p.v. een Opel gezien de verhoudingen met de op korte afstand liggende voormalige oorlogsvijand.
In 1955 nemen de zoon van Bernard sr., Bernard jr., de firma over. Expansie is aan de orde, er wordt aan de Hogelandsingel een nieuwe grote garage gebouwd om aan de blijvende vraag te kunnen voldoen. In die jaren biedt men een volledig pakket aan diensten. Er wordt zelfs een eigengebouwde Bedford takelwagen ingezet om gestrande auto’s te repatriëren.

Dan wordt er aan het begin van de jaren 1970 een nieuw pand gebouwd aan de Burgemeester Van Veenlaan in Enschede, en gaat de firma verder onder de naam BV Automobiel Maatschappij Twente (AMT).
De zaken gaan niet zo goed meer en er ontstaan zelfs geldproblemen, als geldschieter wordt o.a. het touringcarconcern “Gelderse Tramwegen” (GTW) aangetrokken. Ook worden er caravans verkocht.
Bennie Ter Heegde is inmiddels verkoper bij het bedrijf. Arnold, de broer van Bernard jr. was al eerder uit Enschede vertrokken om elders werk te vinden.
Omstreeks 1975 gaat AMT failliet. Is dit dan het einde van het Vauxhall dealerschap in Enschede?

Nee.
Arnold Ter Heegde is inmiddels weer terug in Enschede en begint aan de Roessinghbleekweg onder de naam “Automobielbedrijf Arnold Ter Heegde en Schindler b.v.” een bedrijf met het dealerschap van Vauxhall.
Er wordt goed verkocht. Het is de tijd van de Viva’s, Chevette’s Cavaliers en Carltons. Vooral de Viva’s en Chevette’s zijn in die jaren een verkoopsucces.
Er wordt meegedaan aan shows. Arnold ter Heegde is directeur, verkoper is Henk Vogelzang en chef-monteur is Johnny Twellaar.

Met dank aan Reyer Gerritsen

Scan 20220428 121401

Scan 20220428 123052

Scan 20220428 123409 001

Scan 20220428 125305
AD 11 4 1979